Module 1

Opleiding Dierentrainer
Na deze module heb je een mooie basis gelegd op het gebied van gedrag en leren bij dieren, clickertraining en training volgens het DTA 7-Stappenplan van allerlei soorten dieren. 

De eerstvolgende Module 1 start maandag 13 januari. 2025 De tweede op maandag 12 mei 2025. Schrijf je nu alvast in!

Deeltijdopleiding

E-learning op jouw eigen tempo!  3 volledige dagen praktijk, 1 dagdeel open boek theorie-examen.
Studiebelasting per week: 4 tot 7 uur. Deze module sluit af met een open boek theorie-examen.

Controleer je data »

Opleidingskosten
€1695,00*

(*In termijnen betalen? Dat kan in overleg.
Dan komen er eenmalig administratiekosten bij van € 75,00)

Module 1

Als Dierentrainer heb je veel toewijding en kennis nodig over diergedrag. In deze module maak je een begin met de opbouw van jouw kennis en vaardigheden rondom het trainen van dieren op een welzijn verhogend niveau.

Voor wie

 • Trainer is aan een hondenschool.
 • Gedragstherapeut voor dieren is en verdieping zoekt in het trainen van dieren.
 • Dierverzorger of diermanager is.
 • Paraveterinair of dierenarts is en verdieping zoekt om het dierenwelzijn te verhogen tijdens medische handelingen.
 • Werkzaam is bij de Nationale Politie TSH (Team Surveillancehonden of SSD (Speur- en Specialistische Dieren), bij de Douane of DJI (Dienst Justitiële Inrichting).
 • Zich wil laten omscholen en/of de ambitie heeft Dierentrainer te worden.

Niveau

Deze Module is gebaseerd op MBO werk- en denkniveau. Na het afronden van Module 1 kun je doorstromen naar Module 2.

Inhoud Module 1;

 • Diergedrag en communicatiesystemen herkennen van verschillende diersoorten.
 • Welzijn verhogend trainen d.m.v. positieve bekrachtiging.
 • Een eenvoudig DTA 7-Stappenplan in dierentraining schrijven en deze bijstellen op verloop en individu.
 • Je leert over het trainen met diverse soorten dieren (zeezoogdieren, boerderijdieren en huisdieren)
 • Je herkent de verschillende vormen van leren waarbij de nadruk gelegd wordt op klassieke en operante conditonering.
 • Je leert werken met een geconditioneerde versterker (de clicker) en leert over targettraining.

Theorielessen en praktijktrainingen

Je volgt de theorielessen binnen een e-learning omgeving op jouw eigen tempo. Elke maand is er mogelijkheid tot vragen stellen via het online-vragen-uurtje. Praktische vaardigheden worden vervolgens getraind op verschillende locaties. In Module 1 bezoek je drie praktijklocaties.

Praktijklocaties Module 1

 • Dolfinarium Harderwijk
  Hier krijg je, naast het bijwonen van trainingen en het maken van opdrachten, ook een inspirerend en verhelderend kijkje achter de schermen. De trainers vertellen je alles over het verzorgen en trainen van zeezoogdieren.
 • Dierenboerderij Epe
  Hier ga je trainen met schapen, kippen, konijnen en pony’s.
 • Zorgboerderij De Hoeve
  Hier volg je een gastles over het trainen van dierentuindieren, maar je gaat ook trainen met verschillende soorten boerderijdieren zoals konijnen, alpaca’s, ezels, geiten, varkens, konijnen en kippen.

Studiemateriaal

Je ontvangt bij deze Module:

 • Een studiemap.
 • Een DTA tas, pen en clicker.
 • Een trainingstasje (tijdens de eerste praktijktraining)
 • Het studieboek ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’.

Docenten in Module 1

Robert van Schie
Robert van Schie

Dè Specialist voor DierentrainersIk draag mijn kennis en ervaring over, zodat het dierenwelzijn verbetert!Robert heeft een bedrijf in praktijk coaching voor dierverzorgers. Hij is ook één van de docenten van de Dierentrainersacademie. Robert is een inspirerende...

Robin Romijn
Robin Romijn

Docent dierIk krijg de kans mijn passie over dieren en hun gedrag te upgraden.Dierentrainers Academie In 2018 heb ik de keuze gemaakt om mezelf tijdens mijn huidige studie tot vakdocent dier te verdiepen in het gedrag van dieren. Op dat moment ben ik in contact...

Elvira Kosasih
Elvira Kosasih

Ik vind het leuk inzicht te geven over de verschillende vormen van het trainen van dieren. Door mijn jarenlange ervaring als Dierentrainer bij Ouwehands Dierenpark neem ik studenten van de Dierentrainers Academie graag op een interactieve manier mee in mijn wereld. Ik...

Esther Bakker
Esther Bakker

Trainer schapen, konijnen en Pony'sDe wereld een stukje mooier en beter maken voor dieren.Tijdens de praktijkdagen aan mijn Dierenboerderij in Epe ben ik één van jouw gastdocenten. Door mijn passie voor dieren ben ik mij verder gaan verdiepen in diergedrag en...

Minigret Mommers
Minigret Mommers

Trainer kinderboerderijdieren Aandacht en liefde schenken is het meest belangrijke om te weten te komen wat een dier nodig heeft. Dieren hebben van kleins af aan mijn interesse gehad. Thuis hadden we altijd veel, vooral kleine huisdieren waar ik als kind veel van...

Esther Verhoeven
Esther Verhoeven

Zeezoogdierentrainer Dolfinarium Harderwijk Je moet blijven leren en ontwikkelen om jezelf en je kennis te verbeteren. Zolang ik me kan herinneren heb ik een passie voor dieren. Nooit heb ik twijfel gehad waar ik mijn beroep van wilde maken. Het moest iets met dieren...

Meer informatie over

Module 1 Dierentrainer

Examen en Certificaat

 Je sluit Module 1 af met een online theorie-examen. Je maakt het examen gezamenlijk met je medestudenten via Teams en onder supervisie van een docent van de Dierentrainers Academie.

De uitslag wordt beoordeeld met een onvoldoende (gezakt), een voldoende (geslaagd) of een goed (geslaagd).

Nadat je deze Module met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je het certificaat Dierentrainer. Deze is ondertekend door Gertwim de Haas, directeur Aeres Training Centre Barneveld en Toinny Lukken, directeur Dierentrainers Academie.

Als je alle 4 de Modules met goed gevolg afrondt, worden de certificaten omgezet naar een diploma en krijg je de titel Expert Dierentrainer.

ERKENDE OPLEIDING
De Dierentrainers Academie voldoet aan de kwaliteitscode voor kort beroepsonderwijs en staat geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. www.crkbo.nl

Module 1 start maandag 13 januari 2025

 

 

 

 

 

Module 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herkansing

Mocht je onverhoopt een onvoldoende halen voor je theorie-examen en/of je scriptie en/of je presentatie, is het mogelijk deze te herkansen. Hieraan zijn administratiekosten verbonden van minimaal €75,00 per onderdeel. Je mag maximaal 1x herkansen. Mocht je daarna niet slagen is het mogelijk een bewijs van deelname te krijgen als je wilt stoppen of tegen de reguliere opleidingskosten de Module over te doen.

Het DTA Netwerk

 Heb je één of meerdere Modules gevolgd of heb je het diploma Expert Dierentrainer behaald? Dan krijg je toegang tot het grote kennisnetwerk van de Dierentrainers Academie en haar partner Aeres Training Centre Barneveld.

Je krijgt de mogelijkheid stagebegeleider te worden van nieuwe studenten en 1x per jaar organiseren we een bijscholingsdag. Daarnaast vergroot je jouw kans op een leuke baan in de dierenwereld!