Trainer kinderboerderijdieren

Aandacht en liefde schenken is het meest belangrijke om te weten te komen wat een dier nodig heeft.

Dieren hebben van kleins af aan mijn interesse gehad. Thuis hadden we altijd veel, vooral kleine huisdieren waar ik als kind veel van geleerd heb. Toen al kwam ik erachter hoe belangrijk aandacht en liefde voor dieren is zodat je te weten komt wat een dier nodig heeft. Ik wilde ook niets liever dan met dieren gaan werken.

Mijn pad ernaartoe liep echter anders. Ik heb meerdere studies achter de rug die ik ook erg interessant vond. Bij het studeren van Creatieve- en Speltherapie leerde ik veel over het gedrag en de emoties van mensen. Maar vooral het werken met kinderen boeide me. Later bleek hoeveel raakvlakken er waren met het werken met dieren!

Inmiddels werk ik in Heeze, op kinderboerderij De Hoeve, behorende bij Kempenhaeghe en de Berkenschutse. De Berkenschutse is een school voor speciaal onderwijs, waar ik onderwijsassistent ben. Vroeger stond ik voor de klas en werkte ik als vrijwilligster op De Hoeve. Tegenwoordig werk ik daar om leerlingen van alle leeftijden en niveaus te begeleiden met o.a. praktijklessen en genieten ze van het contact met dieren.

Ik heb verschillende cursussen gedaan over het verzorgen van en omgaan met dieren en het geven van dierenlessen aan kinderen. Wat ik nog miste was iets leren over diergedrag en het welzijn van dieren en zo kwam ik bij Dierentrainers Academie terecht.

Het trainen van dieren was voor mij niet de belangrijkste reden om de opleiding te gaan doen. Gedurende de opleiding werd ik er echter steeds enthousiaster over. Trainen kan bijvoorbeeld een goede voorbereiding zijn voor een dier voor een dierenartsbezoek of als een dier vervoerd moet worden.  Vooral Toinny’s wijze woorden: ‘stress verminderen en het welzijn verhogen door trainen’ vind ik belangrijk.

Zorgboerderij de Hoeve is al jarenlang een vaste praktijklocatie voor de Dierentrainers Academie. Je gaat me daar dan ook ontmoeten als gastdocent en zal ik jullie voorstellen aan de vele diersoorten; van cavia’s en kippen tot ezels, schapen, geiten, varkens en alpaca’s. Voel je welkom je trainingsvaardigheden uit te bouwen hier!