Toinny Lukken
Toinny Lukken
Directeur en hoofdtrainer
“Dieren delen met ons het privilege dat ze een ziel hebben”
Dierentrainers Academie

Ze is niet voor niets de directeur, maar ze staat met haar voeten nog steeds in de olifanten poep of kattenbakkorrels.

De visie van Toinny is het verhogen van de kwaliteit van leven van dieren onder menselijke zorg door kennisoverdracht en training. Zij zet hiervoor haar, in ruim 45 jaar, opgebouwde kennis in. Ze focust zich vooral op het verbeteren van de vaardigheden van de dierenverzorger/-trainer in algemene zin waarbij positieve training en dierenwelzijn hoog in het vaandel staan.

 

 

Bakermat van de Dierentrainers Academie

Dieren hebben altijd mijn passie, of het nu gaat om klein of groot, zonder dieren kan ik niet leven. In 1983 behaalde ik mijn diploma’s dierenverzorging en veeverloskunde aan het Aeres Barneveld. Ik werd, na een strenge selectie, uitgekozen uit 400 sollicitanten voor de droombaan als dolfijnen-, zeeleeuwen- en orkatrainer bij Dolfinarium Harderwijk. Daar heb ik ruim 34 jaar gewerkt, waarvan ik 20 jaar shows heb verzorgd met deze fantastische zeezoogdieren. Daarnaast was ik in het verleden veel te vinden in zeezoogdierparken in het buitenland zoals in Australië, Portugal, Frankrijk, Spanje, Amerika, Hawaii en Curaçao.

Na jarenlang zowel binnen het bedrijf als in het buitenland mijn kennis te hebben vergroot ben ik vervolgens toegetreden tot het Team Interactieve Programma’s, daarna ben ik jarenlang Assistent Animal Care geweest en hield me vooral bezig met de gezondheid en het welzijn van alle dieren. Vervolgens ben ik jarenlang Entertainment Manager geweest en was als teamleider eindverantwoordelijk voor alle shows op het park en coachte de trainers.

Blijven ontwikkelen

In 2007 behaalde ik mijn diploma als gedragstherapeut voor honden bij Dogvision/Hogeschool van Hall Larenstein en richtte, naast het werken voor Dolfinarium Harderwijk, mijn eerste bedrijf Zoo Animal Consultancy op. Hierbij focuste ik me vooral op het trainen van dierentuinverzorgers en hun dieren. Van 2010 tot 2015 ben ik Opleidingscoördinator bij Dolfinarium Harderwijk geweest en trainde ik intern alle trainers. Extern trainde ik studenten van diergerichte opleidingen in wekelijkse trajecten tot dierentrainer. Samen met managementbedrijf Vollekr8! verzorg ik nog steeds workshops om zelfsturende teams te creëren.

Nederlandse dierentuinen 

Naast mijn werkzaamheden voor Dolfinarium Harderwijk heb ik ruim 12 jaar voor het Apenheul met de verzorgers van de Bonobo’s, Slingerapen, Orang-oetans, Wolapen en Doodshoofdapen gewerkt. Altijd gericht op gezondheidstrainingen om het dierenwelzijn te verhogen.

Ik deel al jarenlang mijn kennis met verzorgers van o.a. Ouwehands Dierenpark, Wildlands en DierenPark Amersfoort. In 2020 ben ik projectleider bij Artis Natura geweest waarbij ik interne trainingen gaf aan een de verzorgers. Hierbij trainden we met verschillende diersoorten. Denk hierbij aan chimpansees, wolven, leeuwen, giraffen, olifanten, tijgers, panters, pandaberen, allerlei papegaaiachtige en vogelsoorten.

Tot op heden lever ik nog steeds met veel plezier en passie mijn bijdrage aan de Nederlandse dierentuinen.

Nationale Politie

Sinds 2019 ben ik werkzaam voor Team Hondenbrigade Amsterdam en ben daar een van de instructeurs. Ik werk al ruim 20 jaar voor de Nationale Politie en deel met passie mijn kennis op het gebied van positief trainen.

Vanaf 2003 ben ik trainer/coach bij de Nationale Politie. Ik geef met regelmatig trainingen aan instructeurs en hondengeleiders. Denk hierbij aan de SSD (Speur en Specialistische Dieren) en aan Team Surveillancehonden. Ook begeleid ik hondengeleiders van de Koninklijke Marechaussee, DJI (Dienst Justitiële Inrichting) en de Douane voor trainingen o.a. op Schiphol zoals het zoeken naar narcotica, explosieven, brand versnellende middelen, geldsmokkel etc.

Vanaf 2020 werk ik voor Team Surveillancehonden Amsterdam en ben onderdeel van het instructieteam. Hierbij werken we samen aan het verhogen van het dierenwelzijn bij de diensthonden. Samen met Team Instructie coach ik de hondengeleiders in het trainen van de honden op een positieve wijze. Dit doen we hoofdzakelijk op basis van belonen.

Boek ‘Kapsones makrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’

In 2019 heb ik, samen met Janine Verschure, een boek geschreven over het trainen van dieren genaamd: ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’. Het is een verrassend leuk en leerzaam boek geworden en staat o.a. op de boekenlijst van dier gerelateerde opleidingen zoals Helicon Opleidingen. Een tikkeltje autobiografisch maar wel degelijk met een belangrijke boodschap: door op een positieve manier met dieren samen te werken/trainen bereik je een positieve gedragsverandering.

Dit vergt wel (bij)scholing op het gebied van diergedrag en -training. Kennis opdoen over hoe dieren leren, waarbij vooral met beloning gewerkt wordt. Hoe anders train je een orka? Het grootste roofdier van de zee neemt geen genoegen met een trainer die straft. Dan had ik nu niet meer geleefd! Die gaat voor een kundige, creatieve trainer die hem in zijn waarde laat, wil betrappen op iets goeds en hem daarna beloond!