Anticiperen, of aanpassen, komt veel voor bij dieren wanneer we willen samenwerken. We vragen dieren door operante conditionering om zich aan te passen aan situaties die wij veelal creëren door een training. Maar in hoeverre zouden dieren zich aan ons moeten aanpassen tijdens een training? Is anticiperend gedrag nog steeds acceptabel als het gaat om het welzijn?
Als dierenverzorgers zijn we vaak druk bezig met de dagelijkse routines. Dit beoogd efficiëntie en werkt vaak prima wanneer we werken in teamverband. Routines zorgen namelijk ook voor structuur. Vaak hebben we het vooral over de structuur voor de verzorgers maar wat doet dit met onze dieren?
We vragen continue aanpassend vermogen van een dier wanneer we (nieuwe) gedragingen willen aanleren door middel van training. Een goede trainer zal altijd proberen een situatie te creëren waarin het dier met succes de volgende stap zal maken. De ene stap anticipeert op de volgende, net zolang totdat we het gewenste gedrag hebben aangeleerd. Toch heeft anticiperend gedrag nadelen. Tijdens deze lezing ga ik dieper in op de stof en kijken we naar alle voor-en nadelen.
Peter Giljam
Directeur Zoospensefull