De Honden karavaan magazine
Gepubliceerd op: 1 februari 2020

Een click met kippen!

Wil je wat over het trainen van honden leren dan zou je eigenlijk eens met andere dieren moeten gaan werken. Zeker wanneer je iets wilt leren over ‘op het juiste moment bekrachtigen’ kun je veel halen uit trainen met een ander diersoort. Daarom ging ons team naar de workshop ‘een click met kippen’ georganiseerd door de Dierentrainers Academie. Zij trainen dieren met ondersteuning van de clicker. Dit hulpmiddel, dat zo’n beetje zijn oorsprong vond bij het trainen van dolfijnen, is inzetbaar bij zoogdieren (ja ik denk zelfs bij mensen). Werken met een clicker vraagt oefening en kundigheid.

Geclickt voor gedrag dat je eigenlijk niet had willen hebben? Hoppa: daar gaat hij op door. Werk je met een dier dat je goed kent dan is het inspelen al makkelijker. Maar moet je een dier nog leren kennen dan wordt dit een ander verhaal. Per diersoort zijn er al veel individuele verschillen, werken met een diersoort waar je eerder nog niet mee gewerkt hebt, is een vak apart. Goed timen en het juiste belonen is onmisbaar. En dat is nog best moeilijk!

Bij de workshop ‘een click met kippen‘ werk je, de naam zegt het al, met een clicker. Dit hulpmiddel wordt veel in training met dieren gebruikt en vraagt een ‘on the spot’ timing. Wij zagen al direct het verschil tussen werken met honden en kippen. Goed bekend met honden weten wij waar de grenzen liggen en hoe wij ze moeten bijsturen als dit nodig is. Maar dat is met een kip wel anders. Na het horen van een click keek onze kip direct verwachtingsvol naar het bakje met zaadjes, de beloning die hij na de click kreeg. Maar oeps, verkeerd geclickt.

Een click met kippen wordt georganiseerd door de Dierentrainers Academie en wordt meerdere keren per jaar gegeven.

We hadden als plan hem te laten pikken op de bovenkant van een beker maar per ongeluk gaven wij een click op het omtikken hiervan. Gevolg: een kip die een beker om tikt en naar het voerbakje keek. Nog een moeilijke factor was dat we in duo’s moesten werken. De een gaf de click, de ander de beloning. Hersenkrakers alom dus. Vooral het tafereel dat ik vanuit mijn ooghoek kon zien. Daar stond mijn vader met onze aspirant trainer Simone aan een tafel hun kip wat te leren. So far so good, maar we kwamen er dus achter dat Simone als de dood is voor kippen. Het stoere mens wilde zich niet laten kennen.. Topper!

Uiteindelijk lukte het ons om onze kip rondom een pion te laten lopen. Grappig genoeg kwamen we zover door elementen uit de hondentraining te gebruiken. Na een tijdje bezig te zijn bleek namelijk dat het werken met kippen best wat overeenkomsten heeft met honden. Alleen moesten wij dit dier eerst leren lezen. Wanneer is het te veel? Wanneer gaat het goed? Enorm leerzaam en voor ons allen een zaadje om onze skills ooit te gaan verleggen naar andere dieren. Wij zullen in ieder geval nooit beweren dat kippen dom zijn, want ze leren als een trein! Of je nu fan bent van de clicker of niet: wil je wat leren over timing en op het juiste moment bekrachtigen dan is een click met kippen echt een aanrader. Naast veel theorie leer je samen met jouw kip voor een dag de praktijk. De kippen zijn het meer dan gewend om met mensen te werken en ervaren de oefeningen als een vermakelijke bezigheid. Het ontdekken van alle verschillende persoonlijkheden is een feest opzich!

Meer nieuws:

30 nascholingspunten workshop Een Click met Kippen

De 1-daagse workshop ‘Een Click met Kippen’ is vanaf nu geaccrediteerd door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer met 30 nascholingspunten in de categorie A. Wil je serieus aan de slag en je trainingsvaardigheden verbeteren als bijvoorbeeld...

Lees meer
Echt contact met je kat

Interview Toinny Lukken in Kattenmanieren Natuurlijk: er zijn einzelgängers die nauwelijks prijs stellen op menselijk gezelschap, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat jouw kat het fijn vindt om aandacht van jou te krijgen. Dat kan door hem voer of een aai over...

Lees meer
Interview met Toinny Lukken van Dierentrainers Academie

Hester Tielrooy heeft me uitgedaagd om in een Zoom meeting te vertellen over mijn passie: mensen inspireren om verbinding te maken met hun dier(en). Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Ik vertel graag over mijn vak als dierentrainer en het opleiden van mensen...

Lees meer