Praktijkspeuren

Het gedrag van honden blijft mij boeien.

Vanaf mijn jeugd ben ik al gek op honden. Daardoor heb ik heel wat verschillende soorten honden gehad zoals een Dobermann, Bearded Collie, kruising Rottweiler, Mechelaars en Hovawarts.

In 2002 ben ik gevraagd om Instructeur gehoorzaamheid te worden bij de Maurikse Hondensport Vereniging in Eck en Wiel. Dit leek me heel interessant en ben daarom diverse opleidingen gaan volgen. Dit heeft als resultaat gehad dat ik erkend Kynologisch instructeur ben bij de Raad van Beheer.

Ik heb KNPV (politiehonden) getraind en ben een aantal jaren werkzaam geweest als hondengeleider in de beveiliging.

Mijn Mechelse Herder kreeg rugproblemen en kon geen pakwerk meer doen. Omdat ik toch met deze hond bezig wilde zijn, kwam ik tijdens een workshop in aanraking met het praktijkspeuren en daar werd ik heel enthousiast van.

Dit beviel zo goed dat ik een opleiding tot Speurhondeninstructeur praktijkspeuren ben gaan volgen bij het Speurhonden Training Center. Sinds enige jaren heb ik nu mijn eigen speurhondenschool.

Daarnaast heb ik de opleiding tot activiteitencoach voor honden gevolgd. Een vrij nieuw beroep in hondenland. Met veel interesse blijf ik ook de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van praktijkspeuren volgen. De ontwikkelingen op het gedrag van honden blijft mij boeien en je bent immers nooit te oud om te leren!

De Dierentrainers Academie heeft als doel studenten zo breed mogelijk op te leiden waarbij alle facetten van het trainen van veel verschillende diersoorten voorbijkomen. Toinny heeft mij gevraagd studenten kennis te laten maken met de hondensport en dan specifiek het praktijkspeuren. 

Als we elkaar gaan ontmoeten zal dit dan ook in het bos zijn en ga je samen met jouw hond (of een leenhond) ervaren hoe het is om de leiding uit handen te geven zodra de hond zijn neus aan de grond zet. Praktijkspeuren is een samenspel van mens en hond waarbij je elkaar zult moeten gaan leren vertrouwen!