Verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.
Gepubliceerd op: 11 mei 2019

Sabrina Brando Msc.
Directeur van AnimalConcepts, maar haar favoriete functie is echter ‘I am in the business of animal happiness!’ De afgelopen 27 jaar werkte Sabrina in en met dierentuinen, aquaria, natuurcentra, opvangcentra en andere organisaties met betrekking tot dierenwelzijn en de mens-dier relatie. Sabrina heeft een BSc. in psychologie, een MSc. in ‘dierstudies’ en is op dit moment aan het promoveren bij de universiteit van Stirling in Schotland over het concept 24/7 dierenwelzijn.

Onderwerp lezing:De chimpansee die zijn nest maakt en naar de maan kijkt en de olifant die op het knopje drukt en de douche aanzet: verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.

Dieren trainen op een positieve manier
Dierenwelzijn, geen nieuwe materie, er is al heel veel over gezegd en geschreven. Voeding, omgeving, lichamelijke en geestelijke gezondheid en gedrag kunnen meetinstrumenten zijn of een dier ‘wel’ is. Ze legt uit dat het trainen van dieren wel degelijk een steentje kan bijdragen in het welzijn verhogen, mits dit op een positieve manier gebeurd, door middel van belonen voor gewenst gedrag. Van belang is dat de trainer de leerprincipes begrijpt en goed kan toepassen.

Hierbij gaat haar voorkeur uit naar gezondheidstrainingen. Nadruk wordt door haar gelegd op wat je ziet, niet wat je denkt te zien tijdens een training. Dieren zijn in staat om veel meer waar te nemen dan dat we ons realiseren en letten heel goed op ons als trainer, dus altijd goed observeren wat je dier aan gedrag laat zien in reactie op jouw training.

Zelfbeslissingsrecht voor dieren
Sabrina is groot voorstander van een soort van zelfbeslissingsrecht. Op deze manier kunnen dieren aangeven waar ze op dat moment behoefte aan hebben zoals een olifant die de douche aanzet omdat hij verkoeling zoekt, of cavia’s die tijdens een educatieve voorstelling zelf mogen beslissen of ze mee willen doen.

Bijhouden van records
Ze sluit  af met het feit dat je records bij moet houden van je training/verrijking. Want je kunt wel van alles bedenken voor je dier maar hoe meet je of je op de goede weg zit? Kun je vanuit het oogpunt van het dier denken?

Meer nieuws:

30 nascholingspunten workshop Een Click met Kippen

De 1-daagse workshop ‘Een Click met Kippen’ is vanaf nu geaccrediteerd door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer met 30 nascholingspunten in de categorie A. Wil je serieus aan de slag en je trainingsvaardigheden verbeteren als bijvoorbeeld...

Lees meer
Echt contact met je kat

Interview Toinny Lukken in Kattenmanieren Natuurlijk: er zijn einzelgängers die nauwelijks prijs stellen op menselijk gezelschap, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat jouw kat het fijn vindt om aandacht van jou te krijgen. Dat kan door hem voer of een aai over...

Lees meer
Interview met Toinny Lukken van Dierentrainers Academie

Hester Tielrooy heeft me uitgedaagd om in een Zoom meeting te vertellen over mijn passie: mensen inspireren om verbinding te maken met hun dier(en). Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Ik vertel graag over mijn vak als dierentrainer en het opleiden van mensen...

Lees meer