Ik heb niet voor dit vak gekozen, het vak koos voor mij…
Gepubliceerd op: 10 april 2011

Toinny is al van kinds af aan bezig met dieren. Waar de meeste meisjes zich snel uit de voeten maakten bij het zien van kriebelige spinnen, wriemelende kevers en andere dieren, was zij iedere keer weer verbaasd over al wat het dierenrijk te bieden heeft.

Het was dan ook geen verrassing dat Toinny koos voor de opleiding ‘Dierverzorging’. Met veel passie en plezier volgde ze van 1980 tot 1983 de opleiding in Barneveld. Na haar afstuderen solliciteerde Toinny bij het Dolfinarium van Harderwijk, waar men een walrustrainer zocht. Er kwam geen reactie op haar sollicitatiebrief. Na informeren bleek dit te komen doordat er meer dan 400 sollicitaties binnengekomen waren en die golf aan reacties overdonderde het Dolfinarium. Zoveel reacties voor één vacature; ongekend in die tijd…

Na een maand kwam toch een reactie binnen: Toinny werd gevraagd op gesprek te komen. Daar aangekomen, kwam ze vol spanning het kantoor binnen en, nog voor er maar één woord was uitgewisseld, zei de toenmalige directeur van het Dolfinarium: “Als je wilt, is de baan voor jou!”

Wanneer je Toinny persoonlijk leert kennen, is direct duidelijk waarom de toenmalige directeur dit zo beslist had. Haar brief zat al overvol passie en liefde voor dieren, maar toen ze daadwerkelijk voor hem stond, wist hij zeker dat zij de juiste persoon was. Het plaatje klopte helemaal.

Gudrun

Totaal overrompeld, maar enorm blij met de uitdaging, startte ze haar eerste werkdag. Al snel werd haar gevraagd zich om te kleden. “Vandaag ga je kennismaken met onze nieuwe aanwinst, Killer Whale Gudrun”, zei haar trainer. Een tikje zenuwachtig en onder de indruk van haar nieuwe werkomgeving, maar zonder angst, sprong Toinny in Gudrun’s bassin, nu ruim 25 jaar geleden.

Vijf ton Orka

Achteraf gezien natuurlijk een heel onbezonnen daad. Deze roofdieren heten niet voor niets ‘Killer Whales’. Zonder aarzelen zwom Gudrun op haar af, opende haar bek en drukte haar tegen de kant, klaar om haar door midden te bijten. Vijf ton orka, schoon aan de haak, keek haar recht in de ogen. “Hoe kan ik dit nu hebben gedaan”, dacht Toinny. Direct gehoorzamen zonder aan de gevolgen te denken was het enige wat ze kon doen. Gudrun had ook alle reden om geagiteerd te zijn; je moet je voorstellen dat iemand zomaar ongevraagd bij je naar binnen stapt, neerploft op de bank, voeten op de tafel, en vraagt om koffie met één klontje suiker.

Volledig op instinct gaf Toinny zich helemaal over aan de Killer Whale en achteraf bleek dat ook precies het juiste. Gudrun keek haar aan en vanaf dat moment was de band tussen mens en dier geboren. Toinny had zelf voor dit vak gekozen, maar ‘het vak’ koos nu ook daadwerkelijk voor haar!

De jaren die daarop volgde, specialiseerde Toinny zich verder in het trainen van dieren. Als gedragstherapeut voor honden en dierentuindieren geeft ze gedragstherapie aan hondeneigenaren, trainingen aan verzorgers en trainers in verschillende dierentuinen in binnen- en buitenland.

Op dit moment is Toinny onder andere opleidingscoördinator in Dolfinarium Harderwijk en leidt extern studenten van diergerichte opleidingen en een team van trainers op binnen het Dolfinarium zelf. Haar bijdrage tot de fantastische shows, wordt er zo niet minder duidelijk op.

Sinds november 2011 is ze als trainer ook nauw betrokken bij Aeres Training Centre Barneveld. Daar is ze gestart met de training Dier&Trainer. Voor de professional en geïnteresseerden, brengt Toinny de basisprincipes van diergedrag in kaart.

Om een dier vrijwillig mee te laten werken aan een training, is het erg handig te weten waar een bepaald gedrag vandaan komt. Zo kan een melkveehouder zijn melkproductie zien stijgen, wanneer hij zijn dieren beter begrijpt en hun stressfactor tot een minimum kan beperken. Werkelijk niets is te gek.

Goudvissen trainen om door een hoepel te zwemmen; het kan!

Supernanny Toinny

Door uit te gaan van goed gedrag belonen, kan je niet alleen dieren iets leren, maar ook mensen.

Schouderklopjes of complimenten kunnen inderdaad wonderen verrichten. Enige weken geleden was een goede vriend van Toinny op bezoek met zijn tienjarig dochtertje. Het meisje vroeg op dat moment erg veel aandacht en energie van de man, die aan Toinny bekende daar toch wel een hoop werk mee te hebben. Toinny wist, als trainer, wat er verbeterd kon worden maar wil alleen helpen wanneer haar dit gevraagd werd. Dat heeft ze zo geleerd in haar opleiding van gedragstherapeut.

Na enkele tips gegeven te hebben om het gedrag van zijn dochter beter te begrijpen, belde de man haar na twee weken op. ‘Wat een verademing. Onze band is nu veel hechter geworden en ik weet nu zelf ook waarom ze toen niet luisterde naar mij.’ Anders gezegd: de man kon zijn dochter beter begrijpen.

Van Olifant tot Goudvis

Het trainen van dieren is niet alleen van deze tijd. In de oertijd werden al wolfachtige honden getraind om mee te jagen en paarden werden getraind om oorlogen mee te beslechten. De relatie tussen mens en dier heeft onmiskenbaar een lange historie.

En nu wordt er nog steeds veel bereikt met het trainen van dieren. Je hond een pootje laten geven, een olifant zijn poot op laten tillen voor een pedicure, vier geitjes na een commando laten verzamelen om te voederen, je eigen goudvis door een ringetje laten zwemmen in zijn kom: zo goed als alles is mogelijk door training!

Naast het bereiken van gewenste resultaten, bouw je met training ook een vertrouwensband op met de dieren. Mens en dier leren elkaar beter kennen en begrijpen. Daarnaast vinden dieren het altijd leuk dingen te leren. Mits ze ervoor beloond worden!

Zoals gezegd, kan training helpen bij het aanleren van zowat elk soort gedrag. Poten optillen om op een stressvrije manier gezondheidsonderzoeken uit te voeren, schapen of eenden bij elkaar drijven om snel en efficiënt vlaktes af te laten grazen en ga zo maar door.

Positief belonen

Vaak gaan we bij dierentraining uit van positief belonen. Op het moment dat een dier gedrag vertoont wat jij graag wil zien, beloon je het. Het gewenste gedrag neemt daardoor toe. Beloning werkt vele malen beter dan straffen, dus ongewenst gedrag straffen is minder geschikt voor het aanleren van gewenst gedrag.

Meer nieuws:

30 nascholingspunten workshop Een Click met Kippen

De 1-daagse workshop ‘Een Click met Kippen’ is vanaf nu geaccrediteerd door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer met 30 nascholingspunten in de categorie A. Wil je serieus aan de slag en je trainingsvaardigheden verbeteren als bijvoorbeeld...

Lees meer
Echt contact met je kat

Interview Toinny Lukken in Kattenmanieren Natuurlijk: er zijn einzelgängers die nauwelijks prijs stellen op menselijk gezelschap, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat jouw kat het fijn vindt om aandacht van jou te krijgen. Dat kan door hem voer of een aai over...

Lees meer
Interview met Toinny Lukken van Dierentrainers Academie

Hester Tielrooy heeft me uitgedaagd om in een Zoom meeting te vertellen over mijn passie: mensen inspireren om verbinding te maken met hun dier(en). Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Ik vertel graag over mijn vak als dierentrainer en het opleiden van mensen...

Lees meer