Oud en nieuw en de periode met geknal die ermee gepaard gaat, nadert met rasse schreden. Baasjes van honden merken dat hun geliefde huisdier langzaam weer gestrest raakt.
Vuurwerkvrije vakantieparken zijn populair maar ook hondenpensions in de Reggestreek zijn al bijna volgeboekt. Diergeneeskundig Centrum Twente, met vestigingen in Wierden en Almelo, houdt een lezing over vuurwerkangst bij honden met gedragstherapeut Toinny Lukken en dierenarts Ingelise Jakobsen als sprekers.
Tips om je bange hond te helpen op Oudejaarsdag
Dé gouden tip is er volgens professioneel diertrainer en gedragstherapeut Toinny Lukken helaas niet. Zij adviseert goed te kijken of de hond signalen van angst vertoont. Dat zijn: Staart lager dan normaal, hijgen, piepen, uitschudden, een puntje van de tong uitsteken, janken. “Dan kun je er zeker van zijn dat jouw hond stress ervaart en het allemaal heel spannend vindt.”
De tips:
- Laat je hond overdag goed uit (liefst aangelijnd). Op Oudejaarsavond tijdens het uitlaten van 22.00 tot 01.00 uur: aan de lijn houden (om vluchten te voorkomen).
- Zorgen dat je hond niet alleen thuis is die avond! Doe je hond eventueel in een bench zodat hij niet kan wegvluchten als de buitendeur per ongeluk open blijft staan.
- Geef je hond een ‘schuilplek’. Gooi een kleed over zijn bench, maak er een lekker holletje van zodat hij zich daarin kan terugtrekken. Liefst op een plek waar het geluidsarm is, dus niet in het feestgedruis in de kamer.
- Mocht je toch op visite willen, neem dan liever je hond mee. Nog beter is je hond in zijn eigen omgeving te laten. Laat de visite maar bij jou komen.
- Sluit gordijnen en ramen, doe wat meer licht aan (zodat de flitsen van het vuurwerk niet teveel opvallen) en zet bijvoorbeeld de tv of radio iets harder. Verder gedraag je je normaal.
- Geef een speeltje, lekker bot/kauwstaaf ter afleiding.
- Steek zelf geen vuurwerk af (de hond ruikt het kruit op u en associeert jou met de angst).
- Geef de hond zoveel mogelijk de gelegenheid om steun te krijgen/contact te zoeken door deze toe te staan fysiek contact met jou te maken. Doe zo normaal mogelijk. Je mag zelfs tegen de hond kletsen maar niet troosten. Dus wel toestaan dat jouw hond tegen je aan gaat staan en graag bij jou in de buurt is maar niet troostend toespreken of teveel nadruk leggen op de angst).
- Op tijd beginnen met een training tegen vuurwerkangst d.m.v. bijvoorbeeld een vuurwerk-cd.
- Je kunt een kledingstuk bij de hond leggen met jouw eigen geur eraan.
‘Alleen een pilletje geven helpt niet’
Dierenarts Ingelise Jakobsen van DGC Wierden en Almelo krijgt in haar praktijk regelmatig vragen over vuurwerkangst bij honden. Zij raadt hondenbezitters aan om nu naar de praktijk te komen wanneer angst een probleem is, maar benadrukt dat medicatie niet – alleen – de oplossing is. “Het doel is om de angst te verminderen waarbij alleen een pilletje geven niet helpt”, zegt zij.
Medicatie is een hulpmiddel bij het trainen van de hond waarbij tips rond gedrag belangrijk zijn. Bij heel angstige dieren kun je nu al beginnen met medicatie voor de langere termijn. Die heeft vier tot acht weken nodig om resultaat te boeken. Wij geven dat om het dier ontvankelijker te maken voor therapie. Er zijn overigens ook natuurlijke middelen zoals pillen met een voedingssupplement en pillen met feromonen (geurstof die lijkt op geur moedermelk) waardoor de hond rustig wordt. Wanneer die niet werken, kun je overgaan op medicatie maar dat is minder goed voor de nieren en lever. Andere hulpmiddelen zijn een thundershirt (jasje) wat je kunt vergelijken met inbakeren bij baby’s en speciale koptelefoons. Een hond heeft een sterk gehoor, zeven keer zo sterk dan een mens waardoor een rotje al een traumatische werking kan hebben. Bordercollies en Duitse herders hebben bijvoorbeeld een heel gevoelig gehoor. Bij iedere hond past weer een andere oplossing.