Het trainen van politiehonden op basis van positieve beloning
Gepubliceerd op: 11 mei 2019

Stephan Verwegen
Nationale Politie afdeling surveillancehonden

Onderwerp lezing:
Het trainen van politiehonden op basis van positieve beloning.

Stephan was het kersje op de taart. Geïntroduceerd als ‘Mistery Guest’ zijn we wekenlang in spanning gehouden via de Facebook pagina van de Dierentrainers Academie. Er was zelfs een prijsvraag: raad onze mistery guest en win één van de drie boeken ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’ geschreven door Janine Verschure en Toinny Lukken.

Er zijn dan ook drie mensen gelukkig gemaakt met een gratis exemplaar tijdens het congres.

Stephan is zijn carrière begonnen bij de politie en kwam er al snel achter dat het werken met honden hem enorm aantrok. De politie staat voor een nieuw tijdperk als het gaat om het trainen van politiehonden. Veelal wordt er nog getraind op basis van straf en veel minder op basis van belonen. Stephan heeft een lans gebroken en een pup van 8 weken vanaf het begin opgeleid tot politiehond maar dan puur met positieve beloning. Zijn naam is Bumper, de meest bekende politiehond van Nederland geworden. Hij heeft zelfs een eigen Youtube kanaal, er is een boek over hem en Stephan geschreven en samen zijn ze een veel gevraagde combinatie op radio en TV. Vaak worden ze ingezet om mensen kennis te laten maken met de politie in al haar facetten en Bumper is een graag geziene gast bij kinderen.

Stephan heeft een lezing gegeven over de training van Bumper, over de valkuilen waarin je terecht komt als je je kop boven het maaiveld uitsteekt. Want een politiehond met een clicker africhten is toch wel een hoogst ongebruikelijke manier van trainen bij de politie!

Bumper was erbij en na de lezing mocht je met hem op de foto. Dat lieten vele mensen zich geen twee keer zeggen en Bumper is vele malen vereeuwigd die dag.

Het congres werd afgesloten met een netwerkborrel en om 18.00u gingen mensen moe maar voldaan weer naar huis. Mijn conclusie? Niemand heeft de wijsheid in pacht blijkt na deze prachtige dag. Maar samen staan we sterk om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te gaan in een nieuw tijdperk waarin dierenwelzijn alleen op een hoger niveau getild kan worden doordat wij, dierenverzorgers/trainers onszelf beter scholen.

En het feit dat we bij elkaar waren zonder oordeel, zonder boze blik of afkeuring, maar met respect luisteren naar elkaars verhaal, hoe moeilijk soms ook, maakte dat deze dag voor iedereen zeer geslaagd was! Ik sta alweer te popelen om naar het tweede Dierentrainers Congres te mogen gaan, noteer je de datum alvast? Vrijdag 24 september 2021, locatie Aeres Barneveld!

Meer nieuws:

30 nascholingspunten workshop Een Click met Kippen

De 1-daagse workshop ‘Een Click met Kippen’ is vanaf nu geaccrediteerd door de CKI (Commissie Kynologisch Instructeur) van de Raad van Beheer met 30 nascholingspunten in de categorie A. Wil je serieus aan de slag en je trainingsvaardigheden verbeteren als bijvoorbeeld...

Lees meer
Echt contact met je kat

Interview Toinny Lukken in Kattenmanieren Natuurlijk: er zijn einzelgängers die nauwelijks prijs stellen op menselijk gezelschap, maar in de regel mag je ervan uitgaan dat jouw kat het fijn vindt om aandacht van jou te krijgen. Dat kan door hem voer of een aai over...

Lees meer
Interview met Toinny Lukken van Dierentrainers Academie

Hester Tielrooy heeft me uitgedaagd om in een Zoom meeting te vertellen over mijn passie: mensen inspireren om verbinding te maken met hun dier(en). Nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd! Ik vertel graag over mijn vak als dierentrainer en het opleiden van mensen...

Lees meer