Het trainen door middel van positieve bekrachtiging

Saskia Verbruggen en Silke Kruk
Dierentrainers Landgoed Hoenderdael

Onderwerp lezing:
Het trainen van niet zoogdieren (roof)vogels) door middel van positieve bekrachtiging.

Saskia startte haar carrière als zeezoogdierentrainer bij Dolfinarium Harderwijk. Dit was haar eerste echte ontmoeting met dierverzorging in combinatie met de positive reïnforcement training (trainen d.m.v. belonen). In 2017 startte Saskia haar eigen bedrijf Roundeurope Animal Training en startte tevens bij Landgoed Hoenderdaell. Naast het trainen van de (roof)vogels, traint ze ook de katachtigen van Stichting Leeuw en de andere dieren op Landgoed Hoenderdaell.

Silke startte haar carrière door samen te gaan werken met een valkenier en leerde zo de valkerij techniek, nog steeds gebaseerd op de traditionele manier van valkerij. In 2008 startte ze als vogeltrainer bij Vogelbush Eureka op Texel. In haar vrije tijd heeft ze haar valkerniersakte behaald. Sinds mei 2017 werkt ze bij Landgoed Hoenderdaell als een van de trainers van de vogelshow. Hier kan ze haar passie voor vogels combineren met haar interesse in de positive reïnforcement training.

Roofvogeldemonstraties op de oude manier
Het verplaatsen van de dieren werd vroeger gedaan door het dier met een handschoen vast te houden. Bij het vliegen van A naar B werden de dieren gelokt met voer. Ze werden op een strak vlieggewicht gehouden en de training bestond uit het afdragen en vliegen aan een lange lijn.

Hoe wordt het nu gedaan
Er is goed gekeken naar het welzijn van de dieren. Ze mogen geen chronische honger of overvoeding hebben, de voeding is van betere samenstelling, ze hebben meer bewegingsvrijheid, het los vliegen is verrijkend en ze hebben minder last van ziektes. Daarnaast is het vele makkelijker medische handelingen te verrichten indien nodig, ze zien veel meer sociaal gedrag en is de mens-dier relatie sterk verbetert. En dit alles door training op basis van positief belonen!

Het welzijn is verbetert door de nieuwe manier van huisvesten (vrije vliegkooien) en door het trainen op een, voor veel valkeniers nog niet bekende methode op basis van belonen in plaats van lokken met voer.