Sabrina Brando Msc.
Directeur van AnimalConcepts, maar haar favoriete functie is echter ‘I am in the business of animal happiness!’ De afgelopen 27 jaar werkte Sabrina in en met dierentuinen, aquaria, natuurcentra, opvangcentra en andere organisaties met betrekking tot dierenwelzijn en de mens-dier relatie. Sabrina heeft een BSc. in psychologie, een MSc. in ‘dierstudies’ en is op dit moment aan het promoveren bij de universiteit van Stirling in Schotland over het concept 24/7 dierenwelzijn.
Onderwerp lezing:De chimpansee die zijn nest maakt en naar de maan kijkt en de olifant die op het knopje drukt en de douche aanzet: verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.
Dieren trainen op een positieve manier
Dierenwelzijn, geen nieuwe materie, er is al heel veel over gezegd en geschreven. Voeding, omgeving, lichamelijke en geestelijke gezondheid en gedrag kunnen meetinstrumenten zijn of een dier ‘wel’ is. Ze legt uit dat het trainen van dieren wel degelijk een steentje kan bijdragen in het welzijn verhogen, mits dit op een positieve manier gebeurd, door middel van belonen voor gewenst gedrag. Van belang is dat de trainer de leerprincipes begrijpt en goed kan toepassen.
Hierbij gaat haar voorkeur uit naar gezondheidstrainingen. Nadruk wordt door haar gelegd op wat je ziet, niet wat je denkt te zien tijdens een training. Dieren zijn in staat om veel meer waar te nemen dan dat we ons realiseren en letten heel goed op ons als trainer, dus altijd goed observeren wat je dier aan gedrag laat zien in reactie op jouw training.
Zelfbeslissingsrecht voor dieren
Sabrina is groot voorstander van een soort van zelfbeslissingsrecht. Op deze manier kunnen dieren aangeven waar ze op dat moment behoefte aan hebben zoals een olifant die de douche aanzet omdat hij verkoeling zoekt, of cavia’s die tijdens een educatieve voorstelling zelf mogen beslissen of ze mee willen doen.
Bijhouden van records
Ze sluit af met het feit dat je records bij moet houden van je training/verrijking. Want je kunt wel van alles bedenken voor je dier maar hoe meet je of je op de goede weg zit? Kun je vanuit het oogpunt van het dier denken?