MEGEN – Zijn het nu slimme dieren, of lopen ze vaak maar als een kip zonder kop rond? Bij de Dierentrainers Academie in Megen leerden tien cursisten kippen op te voeden met een hulpmiddel: de clicker.
Niet dat alle dierentrainers van plan zijn hun eigen kippen af te richten. De kippen helpen de dierentrainers vooral om aan hun timing te werken. “Kippen zijn super snel, dus je moet leren timen”, legt workshopleidster Toinny Lukken uit. “Bij het trainen van dieren is de manier waarop je de timing pakt super belangrijk. Soms klopt het klikken niet met het belonen, waardoor je soms verkeerd gedrag beloond.”
De cursisten gebruiken een clicker om de kippen dingen aan te leren. Na de klik komt binnen één seconde iets lekkers. De kip leert zo dat ze iets goed hebben gedaan zodra ze het geluidje horen. De clicker is slechts een hulpmiddel. “Je mag net zo goed pannenkoek zeggen, maar dan moet je ze wel leren dat na dat woord iets lekkers volgt”, grapt Lukken.
Jong geleerd
Ook Sabine (11) en haar moeder doen mee met de workshop. De jonge dierenvriendin weet precies uit te leggen hoe het werkt. “Als de kip het goed doet, klik ik en dan kondig ik aan dat ze een beloning krijgt.”
Het is een echte beestenboel bij hen thuis: ze hebben paarden, ratten en cavia’s. Moeder Emmie vindt het belangrijk dat haar dochter op een positieve manier om leert gaan met die dieren. “Op deze manier denk ik dat kinderen een veel betere band op kunnen bouwen met ze. Je wordt er ook een positievere volwassene door.”
Ze proberen de clickmethode al langer uit, met succes. “Onze cavia’s doken altijd weg als er mensen kwamen. Nu doen ze allerlei trucjes. Onze paarden staan te hinniken in de wei en maken ruzie wie als eerste mag, het is geweldig.”