Daphne van Dongen-Valk

Paraveterinair en dierentrainer Artis

Dieren trainen van Artis Magistra moet welzijnsverhogend zijn.

In Artis werken we met exoten (niet gedomesticeerde dieren). Die vragen vaak een andere, inventievere benadering dan gedomesticeerde dieren zoals onze huisdieren. Exoten kunnen soms schuw, angstig voor mensen, achterdochtig en vlucht gevoelig zijn. Maar ook agressief of zelfs onbenaderbaar. Hier ligt voor een dierentrainer een enorme uitdaging die, met de juiste training, vaak zeer positief uitpakt.

Door welzijnsverhogend trainen kunnen veel stresssituaties voorkomen worden of in ieder geval behoorlijk gereduceerd. Het inschieten van dieren met een verdoving of medicatie is pijnlijk. Als dit door middel van training door het dier vrijwillig toegestaan wordt kunnen we met de hand injecteren wat het welzijn van het dier ten goede komt..

Ook het verhuizen van dieren, intern of extern, geeft stress. Door middel van een training kunnen we onze dieren hierop voorbereiden. Denk hierbij aan een kist training. Dit kan veel onrust voorkomen en vaak kan er zelfs een verdoving vermeden worden.

Door een gedegen training op te zetten is het mogelijk dieren met een target (een stok met een knobbel eraan) binnen te laten komen, te kunnen stationeren en/of te sturen naar een andere verblijf. Dit is voor zowel de verzorgers als mede voor de dierenartsen een zeer waardevolle training. Op deze manier kunnen we de dagelijkse verzorging optimaliseren  en stress reduceren waardoor het welzijn van dieren enorm verbetert.

Andere sprekers