Wetenschappelijke onderzoeken

Wetenschappelijke onderzoeken.

-Een onderzoek is waar tot het tegendeel bewezen is-

Aan de basis van iedere diertraining ligt onderzoek. In laboratoria, in het veld of beiden. Niet alleen vandaag de dag maar zeker ook in het verleden. Omdat het van groot belang is diertrainingen te meten aan wetenschappelijk onderzoek, vinden we het heel belangrijk deze ook te publiceren. Hieronder vind je onderzoeken die we verzameld hebben. Natuurlijk is deze pagina niet compleet maar we proberen hem zoveel mogelijk up-to-date te houden. Mocht je suggesties hebben, ben je van harte welkom contact op te nemen op info@dierentrainersacademie.nl.


Waarom je werken met voer wilt overwegen

25 oktober 2018
Met een titel als deze verwacht menigeen een artikel over beloning. Beloningsmiddelen, beloningsmethodieken, iedereen heeft er wel iets over te zeggen. Of een mening over te delen. Veel minder echter, wordt gekeken naar de functie van voer als voedsel. En hoe wat wij van een hond vragen invloed heeft op wat er in zijn lijf gebeurt. Onderzoekers Davis en Williamson (2016) beschrijven hoe werkhonden vroegtijdig dood kunnen gaan als gevolg van processen in een hondenlijf, meer specifiek: maagzweerproblematiek.

Kan regelmatige intensieve inspanning zoals in sledehondensport, maar ook het in Nederland veel voorkomende detectiewerk, leiden tot verminderde gezondheid of zelfs een vroegtijdige dood?
Davis en Williamson wijzen er immers op dat deze ‘exercise-induced gastric disease’ (EIGD) niet alleen welzijn en werkprestaties beïnvloedt, maar vooral met hoge frequentie gerelateerd wordt aan mortaliteit. Juist in de extreme sledehondensport zijn de gevolgen voor de honden letterlijk desastreus.

Amber Batson, diergedragskundig veterinair, vroeg zich daarom recentelijk op een seminar in Brussel, het volgende af: Wat als de processen die in een hondenlijf instarten, een mogelijke onderliggend mechanisme vormen voor maagzweerproblematiek? Wanneer een dier zijn jacht instart, of dit nu is in de vorm van een duurloop, sprint of in de vorm van intensieve exploratie (speurwerk), ‘verwacht’ het hondenlijf daarna voedsel. Logisch gevolg na een geslaagde jacht is immers met regelmaat dat er voedsel verworven wordt. Wanneer de maag zich klaar maakt voor de taak dat voedsel te verteren, maar te vaak geen voedsel verkrijgt, kan door de verhoogde zuurgraad mogelijk schade aan de maag – en op termijn maagzweervorming – ontstaan. Intensieve inspanningen waarop keer op keer geen voedsel volgt, kunnen het dier dan mogelijk zwaar op de maag komen te liggen.

Tijd voor een andere kijk op het werken met voer. Veel vragen staan nog open, maar aandacht voor wat werken, ook hobbymatig, ín een hondenlijf doet, lijkt meer dan gerechtvaardigd. Wijs werken met voer kan wellicht werkprestatie én welzijn verhogen. Dat kan soms een lastige puzzel zijn, omdat voedsel eten en gegeten hebben, activiteit en prestatie onverstandig of minder optimaal kunnen maken. Een goede balans tussen activiteit en voeding dus, naast de balans tussen activiteit en rust. Food for thought!

Met dank aan Amber Batson, Understand Animals.
Bronnen: Davis, M. S., & Williamson, K. K. (2016). Gastritis and Gastric Ulcers in Working Dogs. Frontiers in veterinary science, 3, 30. & Davis, M. S., Willard, M. D., Bowers, D., & Payton, M. E. (2014). Effect of simulated deployment patrols on gastric mucosa of explosive detection dogs. Comparative Exercise Physiology, 10(2), 99-103.

© 2018 Hondenbescherming. Gepubliceerd door Drs. Ineke van Herwijnen.