Sijmen Foeken

Gastdocent dierentrainer Zeeleeuwen

Dierenwelzijn staat bij mij hoog in het vaandel.

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in dieren. Zo hielp ik als kind regelmatig mee de koeien uit het land halen om te melken. Niet raar als je de zoon bent van twee biologie docenten en opgegroeid bent tussen de boerderijen in het Betuwse dorp Herveld. Het was voor mij dan ook een grote wens om, na de afronding van de HAVO, door te studeren aan het Van Hall Larenstein Leeuwarden. Daar heb ik de HBO-opleiding Diermanagement afgerond met afstudeerrichtingen Wildlifemanagement en Diervoeding.

Tijdens mijn studie heb ik, samen met een collega student, onderzoek gedaan naar de eiwitbehoefte van Neushoornvogels. Voor het onderzoek was het noodzakelijk dat de vogels getraind waren op een weegschaal te springen. Ondanks de toezegging vanuit de organisatie dat de vogels dit al konden was dit niet het geval. Tijdens het trainen van de vogels op “onze manier” kwam ik erachter dat ik dat het leukste aan het gehele project vond. Na mij opleiding besloot ik verder te gaan met het trainen van dieren.

In die tijd had ik, naast mijn studie, een vakantiebaantje als dierenverzorger bij Ouwehands Dierenpark. Ik heb vooral veel theoretische kennis opgedaan op het gebied van dierentraining doordat ik cursussen volgde bij o.a. Toinny Lukken en Ken Ramirez. Daarnaast had ik het voordeel veel praktijkervaringen op te mogen doen in Ouwehands Dierenpark, hoofdzakelijk met zeeleeuwen.

Inmiddels ben ik Teamleider Zeeleeuwen bij Ouwehands Dierenpark en train ik daarnaast ook de Californische Zeeleeuwen. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen en borgen van het dierenwelzijn en de kwaliteit van de voorstellingen met de zeeleeuwen.

Naast mijn baan bij Ouwehands Dierenpark geef ik ook cursussen bij hondenschool BeBrave in Ede. Hier ondersteun ik hondeneigenaren bij het opvoeden en trainen van hun hond. Ook ben ik initiator en medeorganisator van workshops voor de Europese International Marine Animal Trainers Association (IMATA). Hiervoor reis ik dan naar o.a. België, Italië en Denemarken.

Dierentrainers Academie
Beoordeling studenten

De opleidingen en workshops worden beoordeeld met gemiddeld een 8,7 en daar zijn we enorm trots op.