Referenties

Ik ben instructeur bij de Hondenbrigade Noord Nederland en heb nu drie dagen les gehad van Toinny op het gebied van de clickermethode. Heb veel geleerd en de dagen als zeer plezierig ervaren. Super! Toinny is zeer gedreven en brengt de leerstof op een zeer plezierige wijze. Een echte deskundige die weet waar ze over praat. Hopelijk krijgt dit een vervolg.

Hans Boer


Pas geleden heb ik de opleiding Module 2 Dierentrainer afgerond. Het was weer zeer leerzaam waarin veel aandacht is voor het bespreken van eigen trainingsfilmpjes. Wat leuk was om te zien is dat iedereen weer zoveel verder is dan na de eerste module. Het werken met de verschillende diersoorten leert je iedere keer weer iets anders en met name het werken met de paarden vond ik ontzettend bijzonder!

Daarnaast was de dag in Ouwehands Dierenpark echt fantastisch, we hebben verschillende trainingen achter de schermen bijgewoond en op die dag kwam theorie en praktijk echt bij elkaar! Tijdens deze tweede module kijk je niet alleen naar het dier en wat je nodig hebt bij een training, maar zeker ook naar jezelf als trainer en mens. Leerzaam dus op allerlei vlakken! Docent Toinny Lukken leert je het trainersvak met enthousiasme en veel kennis. Ik kijk uit naar de volgende module!

Saskia (student opleiding Dierentrainer)


Datum training: 7 juni 2018
Locatie: Douane trainingscentrum Rotterdam
Cursus: kippen clickerworkshop door Toinny Lukken
Deelnemer: Mario Meijers
Functie: speurhondengeleider Justitie (drugs/gsm)

Ik vond de cursus een mooie balans tussen theorie en praktijk.  Het geleerde konden we dan ook meteen in praktijk brengen. We kregen goed inzicht in het natuurlijke gedrag van het dier. De open manier van lesgeven heb ik als zeer prettig ervaren. Wat er voor mij uitsprong is het inzicht dat wij in het werk vaak onder druk moeten presteren, waardoor de balans verstoord was tussen het doel van het dier (hond) inzetten als opsporingsmiddel en het feit dat er plezier aan de inzet van én door het dier als opsporingsmiddel beleefd moet worden. Ik ben dan ook de dag na de cursus met een andere mind-set met de hond aan het werk gegaan, en ik zag ook meteen reactie van de hond erop.

Ik wil dan ook graag nogmaals danken voor de leuke en leerzame dag, en kan iedereen deze cursus van harte aanbevelen.

Met vriendelijke groet,
Mario Meijers


Toinny is een warme vrouw die vanuit haar passie haar kennis deelt. Ze doet dit op een luchtige manier en zorgt voor de veiligheid die nodig is voor het leerproces. Ze heeft een unieke manier van lesgeven waarbij betrokkenheid bij zowel het onderwerp als de leerling leidend zijn. .Gedegen kennis van de onderwerpen die ze behandeld en de liefde voor dier en mens klinkt hier in door. Een feestje om van haar te leren.

Toinny, volg je hart en geniet van de reis!

Warme groet, Elga Verkuijl
Life Spirit


Na mijn studie diergeneeskunde in Barcelona en enige tijd werkzaam geweest te zijn als dierenarts/onderzoeker (na mijn PhD), zocht ik een nieuwe uitdaging. Zo ben ik in Nederland terechtgekomen en was meteen overtuigt van de opleiding die Toinny Lukken van de Dierentrainers Academie aanbiedt.

En net zoals in de film “Avatar” kreeg ik, met haar hulp, een nieuwe wereld van mogelijkheden te zien, vol potentie, leermogelijkheden, creativiteit en liefde voor de dieren.

Toinny heeft mijn geest en ogen geopend!

Muchas Gracias!
Elena Albertí, España


Gedicht voor Toinny:
Een dag samen optrekken met de dieren en met jou,
Dat is in een woord te omschrijven en dat is ” WAUW”.
Een dag op stap samen met Toinny Lukken,
Dat is één groot feest, dat kan nooit stuk

Met haar betoverende lach,
Worden alle dieren verliefd op haar, op slag.
Door haar twinkelende ogen en lieve zachte stem,
Ben ik samen met de dieren en haar vriend, haar grootste fan.

Haar liefde voor de dieren is een zeldzaamheid,
Met daarnaast oprechte eerlijkheid.
Toinny, je bent de aardse engel van de dieren, dat meen ik oprecht,
En deze woorden vanuit mijn hart mogen worden gezegd.

Dikke knuffel van Joyce van de Kamp


Lieve Toinny,
We willen je nogmaals bedanken voor je hulp met onze 6 maanden oude Bordercollie Skye, het was zo fijn dat je binnen korte termijn tijd voor ons had en direct bij binnenkomst aan het werk ging met Skye en zijn gedrag in huis.

Ik heb het als erg positief ervaren en door jouw duidelijke aanwijzingen en bekwaamheid had ik meteen in de gaten waar ik de mist in was gegaan, mijn hond had een baas nodig en dat was ik tot op dat moment totaal niet geweest. Na een week jouw tips te gebruiken zag ik meteen verandering in Skye zijn gedrag en het mijne natuurlijk????

Super dat je ook de tijd nam zolang het nodig was en met jouw duidelijke gedragsrapport kon ik op mijn gemak alles nog eens doorlezen en in me opnemen. Het gaat nu super met ons en in plaats van frustraties (tot tranen toe) bij het uitlaten loop ik nu vaak te lachen omdat hij het zo geweldig doet.

Hierbij raad ik een ieder die problemen heeft met zijn hond aan om contact met jou op te nemen, dan worden we allemaal blije baasjes met blije honden!

Dank je wel!!!
Stefan, Sylvia en Skye


Toinny heeft, in de tijd dat ze nog op de opleiding dierverzorging zat, een stageperiode vervult in Dierenkliniek de Achterbeek in Eindhoven. Carin en ik (de paraveterinairs) vonden jou de beste die we daar ooit gehad hebben! We vinden het dan ook geweldig om te zien hoe super je bent met dieren! Woww, wat een mooie carrière heb je gemaakt!

Annemiek en Carin
Oud paraveterinairen Dierenkliniek de Achterbeek te Stratum


Referentie Martin Gaus Academie, voor meer informatie klik hier


Bezoek van Animalis workshop in Dolfinarium Harderwijk

Namens zeventien studenten van de Stoas Wageningen | Vilentum Hogeschool willen we je hartelijk bedanken voor de workshop welzijn en training in het Dolfinarium Harderwijk. Het was heel leerzaam en sloot goed aan op de basiskennis. De theorie die werd toegelicht door jouw eigen voorbeelden vanuit je jarenlange ervaring, hebben we als heel prettig ervaren en tevens was er voldoende tijd om de theorie in de praktijk te zien. Alles was tot in de puntjes geregeld en we hebben ons geen moment verveeld! We hebben deze leuke dag dan ook als heel positief ervaren waarbij we allen weer nieuwe inzichten met betrekking tot het trainen van dieren hebben gekregen. Hartelijk dank hiervoor!

Warme groet,
Studentenvereniging van STOAS Wageningen/Vilentum HogeschoolHallo Toinny,

Langs deze weg willen we je hartelijk danken voor de wijze waarop je onze dag hebt ingevuld. Het was inhoudelijk goed en relaxed georganiseerd. Een heel gezellige en leerzame dag!!!

Hartelijke groet,

Margreet Bos
Helicon Helmond


Mijn honden Gwynnie en Robin, volle zusjes van toentertijd een jaar oud, bleken niet zindelijk, konden niet alleen samen zijn en vernielden spulletjes in mijn huis. Na al die tijd zwoegen kwam Toinny in ons bestaan. Ze heeft mijn verhaal aangehoord en daarna zijn we consequent met de therapie aan de gang gegaan. Zowel de honden als ik hadden al heel snel goed contact met haar en naast dat de honden getraind moesten worden, moet vooral ik eraan geloven..
Met heel veel geduld, humor en inzicht heeft ze ons samen getraind. Ze leerde me dat honden leiding nodig hebben en een consequente baas die met veel liefde en geduld in staat is het beste in de hond naar boven te halen. Hierbij gaat het vooral over gewenst gedrag belonen en, indien mogelijk, ongewenst gedrag negeren.

Ondertussen zijn we een aantal jaren verder en het bijzondere was dat na korte tijd mijn honden veel rustiger werden en met veel meer vertrouwen in de wereld stonden en dat we beter naar elkaar luisterden. Ik heb me al die technieken zo eigen gemaakt dat ze bij mijn persoonlijkheid zijn gaan horen. Gisteren haalde ik ze op, na drie nachtjes in het pension, waar ze al jaren met veel plezier komen. ‘Wat een schatjes zijn het toch’, zei de pensionhouder. Mede hondeneigenaren in de buurt geven me complimenten over wat wij bereikt hebben. ‘Weet je nog hoe het was in het begin? Wat hebben ze veel geleerd!’ krijg ik nog regelmatig te horen.

Ik ben echt de leider geworden, niet volmaakt maar dat zijn zij ook niet. Waar ik het meest dankbaar voor ben is dat zij echt mijn honden zijn geworden, dankzij Toinny haar professionele hulp! Zonder haar was het zeker niet gelukt.

Groetjes van Marian Oepkes en een poot van Gwynnie en Robin.


Hoi Toin,

Ik zag dat je je nieuwe website gelanceerd hebt. Super om te zien en gefeliciteerd!!! Dat er nog maar heel veel jonge en oude mensen van je kunnen leren hoe positief te trainen met velerlei dieren.

Liefs van Monique Mul
Dierenverzorgster Primaten Ouwehands Dierenpark


Onze hond Richie, toen 3 jaar oud, ging enorm tekeer aan de lijn bij het zien van een grote hond. Daarnaast begon hij steeds meer andere kleine gedragsproblemen te krijgen welke steeds vervelender werden. Ik had Toinny in sept 2014 al eens ontmoet in Dierenkliniek Putten waar ze werkzaam was als praktijkmanager en gedragstherapeut. Wij besloten Toinny onze probleempjes met de hond voor te leggen en te vragen of zij ons kon helpen. Toinny gaf een grote glimlach en enthousiast zei ze: “Ik kan jullie helpen, dat is geen probleem, laten we een afspraak maken’. Even later kwam ze langs bij ons thuis.

Enthousiast legde Toinny ons uit wat wij moesten veranderen en leerde ons wat wel en wat niet meer te doen maar vooral het waarom. Dit deed ze duidelijk, op een leuke manier en voor ons zeer leerzaam.

Aan het einde van het consult bleek dat er werk aan de winkel was voor ons, want het was wel duidelijk dat wij er veel aan kunnen veranderen 🙂 Toinny werkt met veel enthousiasme en passie. Dit wist zij ook over te brengen op ons, wat maakt dat niet alleen wij maar ook Richie plezier hadden in het leren.

Na het huisbezoek kregen we, zoals afgesproken, de therapie op de mail, inclusief een aantal hand-outs. Zo blijft het vers en kunnen we het nog eens na lezen. Toinny bezit enorm veel kennis en wat is het fijn dat ze dit met ons wilde delen. Ze heeft ons enorm geholpen!!

Groetjes van Annemieke Bennink – van Asselt


Ik wil Toinny Lukken en assistente Robin Romijn bedanken voor het verzorgen van de informatieve en leuke lessen. Er werd een prettige leeromgeving gecreëerd,  waarin mensen zich op hun gemak voelden om vragen te stellen of kort te sparren over onderwerpen die in de les ten sprake kwamen. Er was ruimte om vergissingen te maken, die vervolgens werden opgevangen en waar een goed alternatief voor werd geboden. Mijn dank gaat daarom ook uit naar de andere studenten, omdat iedereen in hun waarde werd gelaten.

Daarnaast ook een dankwoord voor de dieren waar we mee gewerkt hebben. Jullie kunnen niet lezen, maar ik hoop wel dat jullie plezier hebben gehad in de hersengymnastiek waar ik jullie voor heb gezet. Het zal misschien niet altijd even duidelijk zijn geweest wat ik van jullie vroeg, maar geduld hadden jullie zeker. Vooral de kip. Het liefst had ik je mee naar huis genomen.

Groetjes van Marlies de Wit
Module 1 Assistent Dierentrainer sept-nov 2018