• “Laat je niet kennen” is een slecht advies als je wilt samenwerken -Toinny-

Over Toinny Lukken

‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’

Een schitterend boek, in co creatie samen met Janine Verschure, over mijn vak als dierentrainer.
Inclusief tips om een goede dierentrainer te worden.

 

 

 

“Dieren delen met ons het privilege een ziel te hebben”

(Pythagoras, 570-495 voor Christus)
   
                                                                                                         

Ik ben geboren op 7 oktober 1962 te Eindhoven. Na mijn MAVO-4 diploma ben ik verhuisd naar de Veluwe om daar, als 17-jarige, de opleiding Dierverzorging te doen aan het Groenhorst College Barneveld, tegenwoordig Aeres MBO Barneveld. Daarna heb ik een vervolgopleiding veeverloskunde gedaan.

Dolfinarium Harderwijk

Op mijn 20e, in 1983 heb ik gesolliciteerd op een functie in het Dolfinarium in Harderwijk en ben uitgekozen uit 400 sollicitanten om dolfijnen-, zeeleeuwen- en orkatrainer te worden. Tijdens mijn werk ben ik in het buitenland geweest om bij te scholen (Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal Amerika, Curacao, Hawaii en Australië).

Dolfinarium Harderwijk is de bakermat van mijn kennis over het gedrag en het trainen van (zeezoog)dieren.

                                          

Naast het trainen van vele dolfijnen, Patagonische en Californische zeeleeuwen, walrussen, zeehonden en een zeebeertje, heb ik ook 2 orka’s  (Gudrun en Morgan) en 3 Zwarte Zwaardwalvissen mogen trainen.

Wisseling in functies binnen het Dolfinarium Harderwijk

Ondertussen wisselde ik een aantal keren van functie binnen het Dolfinarium Harderwijk. Na mijn carrière als zeezoogdierentrainer (20 jaar) stapte ik over naar Team Educatie (3 jaar), vervulde daarna de functie als Assistent Animal Care (2 jaar), werd daarna Manager Team Entertainment (4 jaar) en als laatste Opleidingscoördinator (5 jaar).

Opleidingscoördinator

Als Opleidingscoördinator in het Dolfinarium Harderwijk heb ik jarenlang trainingen gegeven aan collega’s en externen op het gebied van dieren en hun gedrag.

                                             

Ik werd steeds vaker benaderd voor hulp aan dierentuinverzorgers op het gebied van gezondheidstrainingen. In 2007 behaalde ik het diploma ‘Gedragstherapeut voor honden’ bij Dogvision in samenwerking met Aeres Hogeschool van Hall-Larenstein en startte mijn eerste eigen bedrijf: ‘Zoo Animal Consultancy’.

Zoo Animal Consultancy

Op 1 januari 2007 ben ik Zoo Animal Consultancy gestart. Gericht op dierenwelzijn, gezondheidstrainingen, diertrainingen en gedragstherapie voor dierentuindieren, honden en landbouwhuisdieren. De bakermat voor de Dierentrainers Academie.

Praktijkmanager Dierenkliniek Putten

Vanaf januari 2009 tot en met september 2017 ben ik tevens werkzaam geweest voor Dierenkliniek Putten als praktijkmanager.

Diergeneeskundig Centrum Nunspeet/Dierenartsenpraktijk
Nanne Wolf/Dierenartsenpraktijk Berghem

Van 2007 tot en met 2010 ben ik tevens werkzaam geweest als honden gedragstherapeut voor het Diergeneeskundig Centrum Nunspeet. Hierbij heb ik consulten verzorgd aan eigenaren met gedragsproblemen bij honden. Daarnaast verzorgde ik samen met een dierenarts 4x per jaar een puppy party.

Ook ben ik jarenlang gedragstherapeut geweest voor dierenartsenpraktijk Nanne Wolf in Wezep. Door mijn verhuizing naar Brabant heb ik dit overgedragen aan een collega gedragstherapeut en ben ik sinds 2017 werkzaam voor Dierenartsenpraktijk Berghem en omstreken.

Ervaring als docent is noodzakelijk

Ondertussen heb ik meer dan voldoende ervaringen opgedaan aangezien ik vanaf 1983 het vak als Dierentrainer uitoefen en daarnaast vanaf 2007  gediplomeerd Kynologisch Gedragstherapeut ben.

Gastdocentschap

Martin Gaus Academie

Sinds 2009 verzorg ik af en toe gastlessen over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met diergedrag en -training aan de MGA Lelystad.

Kattenacademie

Sinds de oprichting van de Kattenacademie Sonja van Leeuwen, geef ik workshops over clickertraining bij katten en over leerprincipes bij wilde, niet gedomesticeerde dieren.

  

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, school ik me continue bij in mijn vakgebied.

Lidmaatschappen

Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapeuten voor honden (NVGH), Hoofd Gedragscommissie van de Briard Vereniging Nederland (BVN) lid van IMATA (International Marine Animal Trainers Association) en ABMA (Animal Behaviour Management Alliance).

Docent diergedrag en training aan Aeres MBO Barneveld

Van 2015 tot en met 2017 ben ik docent diergedrag en -training geweest aan Aeres MBO Barneveld.

  

Dierentrainers Academie

Op 1 februari 2018 ben gestart met de “Dierentrainers Academie”. Dè opleiding voor dierentrainers! Opleiden is ondertussen mijn tweede natuur geworden en ik merk dat ik heel blij wordt als dieren een beter bestaan krijgen door toename van beter geschoolde dierentrainers. Daarnaast is het schitterend om studenten te zien groeien in het vak als dierentrainer! Er wordt in kleine groepen lesgegeven en er is veel aandacht voor persoonlijke groei.

Kennis en ervaring

Ik heb veel ervaring in het trainen van mensen en heel veel verschillende diersoorten zoals o.a. dolfijnen, zeeleeuwen, orka’s, walrussen, zeehonden, paarden, honden, katten, kippen, konijnen, cavia’s, ratten, muizen, olifanten, giraffen, neushoorns, verschillende apensoorten (halfapen en mensapen), goudvissen, geiten, koeien, schapen en alpaca’s.

-Een goede leermeester maakt leermeesters en houdt geen leerlingen-

Action Learning Academy (ALA)

Sinds enige tijd ben ik Action Learning Practitioner. Dit houdt in dat ik geleerd heb de leertransfer te verbeteren, complexe problemen heb weten op te lossen, teamwork kan optimaliseren en zelfsturende teams kan fasciliteren. Daarnaast,  als onderdeel van de Action Learning Academy, de principes die ik toepas in diertrainingen, inspirerend kan vertalen naar individuen en teams.

Managementtrainingen en coaching

Bovenstaande is heel goed toe te passen in managementtrainingen en coachingstrajecten die ik geef door het hele land evt. in samenwerking met de Action Learning Academy. Ik spreek regelmatig op congressen en geef workshops en lezingen over het gedrag van dieren en hun training.

Als professioneel dierentrainer ben ik een veelgevraagd spreker op het gebied van het trainen van velerlei diersoorten!