Modulaire opleiding tot Expert Dierentrainer

LET OP:

De Dierentrainers Academie wordt geroemd om zijn mix tussen de theorie- en praktijklessen. Door de Corona tijd kan het gebeuren dat er een verschuiving plaatsvind in de planning voor de praktijklessen. Dit omdat we beperkt worden door de regels qua aantallen studenten die tegelijk les mogen krijgen. Uiteraard gebeurd dit alleen in overleg met elkaar.

Zodra alle maatregelen, die nu van kracht zijn, weer opgeheven worden zullen we ons zo veel mogelijk aan de hieronder beschreven planning houden.

Wil je meer informatie over de (vernieuwde opzet) opleidingen 2021? klik hier

Startdatum 2020

Vrijdag 20 november 2020
Online opleiding Module 2: Dierentrainer

Schrijf je nu hier in

Dierentrainers Academie Toinny Lukken
Dè specialist voor dierentrainers!

Geaccrediteerd

De Dierentrainers Academie is geaccrediteerd door het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO)

Modulaire opleiding Dierentrainer

Het vak van Dierentrainer is een niet alledaags beroep. Vaak werk je al in de dierenbranche en wil je je vaardigheden verbeteren. Maar misschien heb je gewoon ‘iets met dieren’ en wil je meer leren over hun gedrag en welzijn. Tot enkele jaren terug was het niet mogelijk hiervoor een professionele opleiding tot Expert Dierentrainer te volgen waarin vooral veel aandacht wordt besteed aan de combinatie theorie en praktijk (duaal onderwijs). Maar daar is verandering in gekomen!

Uitspraak van een student:
‘De lessen zijn zó afwisselend en interessant.. Ik sta iedere week weer te springen om naar school te gaan!’

Wat bieden we?

Wij bieden je de modulair opgebouwde opleiding tot Expert Dierentrainer aan. Gebaseerd op de leerprincipes, volgens de laatste methodieken en wetenschappelijk onderbouwde trainingstechnieken. De kans op een baan in de dierenwereld ligt binnen handbereik! Locatie: Aeres Training Centre Barneveld, onderdeel van Aeres MBO Barneveld en Eduzoo.

Wat leer je?

Je leert stapsgewijs in 3 modules het vak als Expert Dierentrainer. Natuurlijk ben je niet verplicht de hele opleiding te doen, je mag bijvoorbeeld ook alleen module 1 volgen. Het is alleen niet mogelijk module 2 of 3 te volgen zonder daarvoor eerst module 1 gedaan te hebben

Module 1: Assistent Dierentrainer
Module 2: Dierentrainer
Module 3: Expert Dierentrainer

Elke module bestaat uit 8 dagen, (module 3 omvat ook nog een stage van 120 uur  oftewel 15 dagen) en worden veelal op de vrijdagen en/of zaterdagen gegeven. Een greep uit de onderwerpen:

 • Inzicht in diergedrag (ethologie)
 • Hoe leren dieren en het toepassen van de leerprincipes
 • Maken van een trainingsplan volgens de SMART methode en volgens het speciaal door de academie ontwikkeld 7 Stappenplan
 • Inzetten van hulpmiddelen tijdens een training
 • Eenvoudig probleemgedrag oplossen/gedragstherapie
 • Samenwerken met een andere dierentrainer
 • Timing van je beloningen
 • Clickertraining
 • Angst, agressie en stress signalen
 • Gedragsmanagement
 • Ethiek en welzijn
 • Persoonlijk ontwikkelplan
 • Bijhouden van records
 • Begeleiden van je team dierenverzorgers/dierentrainers
 • Verbeteren van je trainingsvaardigheden
 • Etc.

Hoe wordt er voor jou gezorgd?

Door mijn schat aan ervaring wil ik de inspirator zijn van iedere (nieuwe) dierentrainer en een voor mens en dier veilige leeromgeving creëren door op een respectvolle manier les te geven.  Individuele aandacht staat bij mij hoog in het vaandel en op die manier wil ik persoonlijke groei stimuleren bij iedere student.

Wat kan ik ermee?

Na de opleiding heb je jezelf sterk verbetert in het vak als dierentrainer. Daarnaast is het veel makkelijker een baan te vinden in de dierenwereld. Denk hierbij aan dierentuinen, asiels, kinderboerderijen, hondenscholen, instituten waar dieren ingezet worden als hulpdier, diergerelateerde instellingen etc.

Waarom zouden we moeten trainen met dieren onder menselijke zorg?

Dieren trainen is wetenschappelijk welzijnsverhogend en stress reducerend.

Er wordt gelukkig steeds meer nadruk gelegd op het mentale welzijn van dieren onder menselijke zorg. Het is niet meer van deze tijd om dieren alleen maar te huisvesten. Lichamelijk welzijn is uiteraard heel belangrijk maar mentaal welzijn is net zo belangrijk! Nadruk leggen op gedragsmanagement waarbij het trainen van dieren een pre is, is van steeds groter belang in deze tijd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidstrainingen. Dit om dieren een zo stressvrij mogelijk bestaan te geven en hun leven te veraangenamen doordat het mentale welzijn gestimuleerd wordt.

Krijg ik een certificaat of een diploma?

Na iedere module krijg je, nadat je deze afgerond hebt met een voldoende, een certificaat. Module 3, waar ook een stageperiode aan vast zit, rond je af met een diploma. Alle certificaten en het diploma worden uitgereikt in samenwerking met Aeres MBO Barneveld en Aeres Training Centre Barneveld.

Praktijkgericht

Naast de theoretische kennis is er veel aandacht en tijd voor de praktijk en trainen we met katten, kippen, konijnen, geiten, paarden, honden en eigen huisdieren.

Excursies

Tijdens de opleiding zullen er verschillende excursies aangeboden worden, zoals Dolfinarium Harderwijk, Ouwehand Zoo, de Katten Academie, het Hippisch Centrum en Kynologisch Nederland. Er komen verschillende gastdocenten lesgeven.

Verschillende gastdocenten

Een goede opleiding biedt meerdere docenten. De Dierentrainers Academie weet als geen ander hoe belangrijk het is om het vak van meerdere professionals te leren.

Verhoog je kans op een leuke baan in de dierenwereld en kom je trainingsvaardigheden verbeteren!

Opbouw modules, inhoud lessen en kosten

We hanteren geen cijfersysteem tijdens de tentamens en examens. We beoordelen met: onvoldoende, voldoende, goed, waarbij je geslaagd bent met minimaal een voldoende.

Module 1 Assistent Dierentrainer

Duur: 8 dagen.
Kosten: Online opleiding: 895,- (t/m 31 dec. 2020, daarna hanteren we de normale prijs van 995,-)
Herkansingstoets: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Assistent Dierentrainer
Deze module sluit af met: een theorietoets. Daarnaast wordt de praktijk beoordeeld tijdens alle praktijklessen.

Hierin maak je kennis met de ethologie en al haar facetten. Je leert omgaan met hoe dieren leren en de eerste stappen te zetten naar het werken volgens een trainingsstappenplan. Het inzetten van de clicker tijdens de trainingen behoort tot de basisprincipes van dieren trainen en het herkennen van angst en stress signalen is heel belangrijk in deze module.

Tijdens deze opleiding hebben we 1 dag ingepland voor een bezoek aan het Dolfinarium Harderwijk waarin we ook een kijkje achter de schermen krijgen en alle ins- en outs leren over het trainen van zeezoogdieren. Je krijgt voldoende gelegenheid om je vragen te stellen aan de trainers. Gastdocent Elvira Kosasih van Ouwehand Zoo komt ons alles vertellen over het trainen van dierentuindieren.

Bijzonderheden behorende bij Module 1:

 • Excursie naar het Dolfinarium Harderwijk
 • Gastdocent Elvira Kosasih, dierentrainer bij Ouwehand Zoo.

 

Module 2: Dierentrainer

Duur: 8 dagen
Kosten: 895,- (t/m 31 dec. 2020, daarna hanteren we de normale prijs van 995,-)
Herkansingstoets: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Dierentrainer
Deze module sluit af met: een theorietoets en een presentatie van de praktijktrainingen in tweetallen

In deze module maak je de stap om dierentrainer te worden. Hierin bouwen we voort op module 1 en leren we over hoe en waarom dieren agressie inzetten en hoe we daarmee moeten omgaan. We leren veel over onszelf en krijgen te maken met gedragsmanagement, verfijnen onze trainingsmethodieken en leren o.a. over het inzetten van verrijkingsmiddelen.

Ook in deze module hebben we weer 1 dag ingepland voor een bezoek aan Ouwehands Dierenpark waar we een aantal diertrainingen gaan bijwonen. Je krijgt voldoende gelegenheid je vragen te stellen aan de trainers. We bezoeken een hippisch centrum om en coaching/training met paarden te doen.

Bijzonderheden behorende bij Module 2:

 • Excursie naar Ouwehand Zoo
 • Annet Muller-ter Veen en/of Hester Stasse (eigenaar van Man en Paard), beiden paardencoaches

 

 Module 3: Expert Dierentrainer

Duur: 8 dagen exclusief de stageperiode van 120 uur (15 dagen) in eigen tijd te volgen.
Kosten: 995,-
Examen en stagebegeleiding: 295,-
Herexamen: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Expert Dierentrainer
Deze module sluit af met:een theorietoets en een individuele presentatie van je stageperiode van minimaal 120 uur (15 dagen)

In deze laatste en tevens ook pittige Module leer je, naast het op een hoger niveau trainen met dieren, vooral ook weer veel over jezelf. Je leert de kneepjes van het vak over leidinggeven aan een team dierenverzorgers/trainers en de valkuilen herkennen van gedragsproblematiek bij dieren. Ethologische oplossingen bedenken, gebaseerd op de leerprincipes is een pré in deze opleiding. Hierbij is het herkennen van probleemgedrag en het inzetten van eenvoudige therapiemethoden een onderdeel, naast een stuk ethiek, welzijn en verrijking. Uiteraard komen er deze module ook weer een aantal gastdocenten lesgeven.

Daarnaast loop je, tijdens deze module, een stage  waar je maximaal 1 jaar de tijd voor krijgt. In de stageperiode wordt je begeleid door een docent van de Dierentrainers Academie. Er zullen speciale contacturen zijn en er is ook een stage bezoek.

Nadat je je stage hebt afgerond (binnen1 jaar) kun je je inschrijven voor het examen. Je kunt dus pas examen doen als je stage klaar is.

Hierbij wordt geacht dat je het geleerde persoonlijk aan de examencommissie kunt presenteren. Een belangrijk onderdeel hierin is leidinggeven. Bij goed gevolg ontvang je het diploma Expert Dierentrainer.

Stageperiode bij Module 3

De stage bedraagt in totaal minimaal 120 uur (15 dagen). Dit kan in iedere willekeurige dierentuin/kinderboerderij/proefdiercentrum/dierenasiel maar is ook mogelijk op de locatie waar je werkzaam bent. Hiervoor krijg je maximaal 1 jaar de tijd. Binnen dat jaar moet je je stage hebben afgerond en kun je je inschrijven voor het examen.

In deze module hebben we weer 1 dag ingepland voor het bezoek van de valkenier Martin Doderer die ons gaat trakteren op een fantastische leerzame dag over het houden en trainen van roofvogels en uilen. Hij neemt zijn eigen dieren mee en je krijgt voldoende gelegenheid je vragen te stellen aan de hem. We hebben we een excursie naar een hondenschool en leren we meer over het trainen van honden. En er komt een docent van de Action Learning Academy ons meer leren over onszelf, hoe wij leiding geven en hoe wij ons team dierentrainers naar de “next level” kunnen krijgen.

Bijzonderheden behorende bij Module 3:

Gastdocenten:

 • Jos Grob MBA, eigenaar van de Action Learning Academy
 • Sonja van Leeuwen, eigenaar van de Katten Academie en gedragstherapeut voor hond en kat
 • Stephan Verwegen, werkzaam bij de Nationale Politie afdeling Speur- en Specialistische Dieren (SSD)
 • Martin Doderer, eigenaar van Birdlive/Stichting Happy Wings en valkenier

Dierenwelzijn

Alle excursies/workshops zijn erop gericht dat de dieren, onder menselijke zorg, op een zoveel mogelijk verantwoorde wijze gehouden worden. Welzijn van de dieren waarmee je in aanraking komt is in deze opleiding een pré en wordt verhoogd door o.a. gebruik te maken van training als verrijking.

Als aankomend Dierentrainer kom je veel meer te weten over de achtergronden van het vak, de trainers en hun dieren. De trainingen moeten ethisch verantwoord zijn, zowel de trainingen welke we zelf zullen doen alsmede die we zullen bijwonen. Dit betekent dat we zoveel als mogelijk trainen op een positieve manier, reageren op het gewenste gedrag en daarvoor belonen.

 

Wil je meer informatie over de (vernieuwde opzet) opleiding 2021? klik hier

 

Studenten beoordelen de opleiding met het gemiddelde cijfer van 8,3.
98% van de studenten beveelt de opleiding aan anderen aan!