Informatie module 1, 2 en 3

Opbouw modules, inhoud lessen en kosten

We hanteren geen cijfersysteem tijdens de tentamens en examens. We beoordelen met: onvoldoende, voldoende, goed, waarbij je geslaagd bent met minimaal een voldoende.

Module 1 Assistent Dierentrainer

Duur: 8 dagen.
Kosten: 995,-
Herkansingstoets: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Assistent Dierentrainer
Deze module sluit af met: een theorietoets. Daarnaast wordt de praktijk beoordeeld tijdens alle praktijklessen.

Hierin maak je kennis met de ethologie en al haar facetten. Je leert omgaan met hoe dieren leren en de eerste stappen te zetten naar het werken volgens een trainingsstappenplan. Het inzetten van de clicker tijdens de trainingen behoort tot de basisprincipes van dieren trainen en het herkennen van angst en stress signalen is heel belangrijk in deze module.

Tijdens deze opleiding hebben we 1 dag ingepland voor een bezoek aan het Dolfinarium Harderwijk waarin we ook een kijkje achter de schermen krijgen en alle ins- en outs leren over het trainen van zeezoogdieren. Je krijgt voldoende gelegenheid om je vragen te stellen aan de trainers. Gastdocent Bernice Muntz van de Konijnen Academie komt ons alles vertellen over het trainen, huisvesten en de voeding van konijnen. Hierbij verzorgt ze ook een demonstratie met haar eigen konijnen.

Bijzonderheden behorende bij Module 1:
Excursie naar het Dolfinarium Harderwijk
Gastdocent Bernice Muntz van de Konijnen Academie

Module 2: Dierentrainer

Duur: 8 dagen.
Kosten: 995,-
Herkansingstoets: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Dierentrainer
Deze module sluit af met: een theorietoets en een presentatie van de praktijktrainingen in tweetallen

In deze module maak je de stap om dierentrainer te worden. Hierin bouwen we voort op module 1 en leren we over hoe en waarom dieren agressie inzetten en hoe we daarmee moeten omgaan. We leren veel over onszelf en krijgen te maken met gedragsmanagement, verfijnen onze trainingsmethodieken en leren o.a. over het inzetten van verrijkingsmiddelen.

Ook in deze module hebben we weer 1 dag ingepland voor een bezoek aan Ouwehands Dierenpark waar we een aantal diertrainingen gaan bijwonen. Je krijgt voldoende gelegenheid je vragen te stellen aan de trainers. We bezoeken een hippisch centrum om en coaching/training met paarden te doen.

Bijzonderheden behorende bij Module 2:
Excursie naar Ouwehands Dierenpark
Paardencoaching door een ervaren paardencoach en een training bij een Hippisch centrum

 Module 3: Expert Dierentrainer

Duur: 8 dagen exclusief de stageperiode van 120 uur (15 dagen) in eigen tijd te volgen.
Kosten: 995,-
Examen en stagebegeleiding: 275,-
Herexamen: 75,-
Je wordt opgeleid tot: Expert Dierentrainer
Deze module sluit af met:een theorietoets en een individuele presentatie van je stageperiode van minimaal 120 uur (15 dagen)

In deze laatste en tevens ook pittige Module leer je, naast het op een hoger niveau trainen met dieren, vooral ook weer veel over jezelf. Je leert de kneepjes van het vak over leidinggeven aan een team dierenverzorgers/trainers en de valkuilen herkennen van gedragsproblematiek bij dieren. Ethologische oplossingen bedenken, gebaseerd op de leerprincipes is een pré in deze opleiding. Hierbij is het herkennen van probleemgedrag en het inzetten van eenvoudige therapiemethoden een onderdeel, naast een stuk ethiek, welzijn en verrijking. Uiteraard komen er deze module ook weer een aantal gastdocenten lesgeven.

Daarnaast loop je, tijdens deze module, een stage  waar je maximaal 1 jaar de tijd voor krijgt. In de stageperiode wordt je begeleid door een docent van de Dierentrainers Academie. Er zullen speciale contacturen zijn en er is ook een stage bezoek.

Nadat je je stage hebt afgerond (binnen1 jaar) kun je je inschrijven voor het examen. Je kunt dus pas examen doen als je stage klaar is.

Hierbij wordt geacht dat je het geleerde persoonlijk aan de examencommissie kunt presenteren. Een belangrijk onderdeel hierin is leidinggeven. Bij goed gevolg ontvang je het diploma Expert Dierentrainer.

Stageperiode bij Module 3

De stage bedraagt in totaal minimaal 120 uur (15 dagen). Dit kan in iedere willekeurige dierentuin/kinderboerderij/proefdiercentrum/dierenasiel maar is ook mogelijk op de locatie waar je werkzaam bent. Hiervoor krijg je maximaal 1 jaar de tijd. Binnen dat jaar moet je je stage hebben afgerond en kun je je inschrijven voor het examen.

In deze module hebben we weer 1 dag ingepland voor het bezoek van de valkenier Martin Doderer die ons gaat trakteren op een fantastische leerzame dag over het houden en trainen van roofvogels en uilen. Hij neemt zijn eigen dieren mee en je krijgt voldoende gelegenheid je vragen te stellen aan de hem. We hebben we een excursie naar Kynologisch Nederland en leren we meer over het trainen van honden. En er komt een docent van de Action Learning Academy ons meer leren over onszelf, hoe wij leiding geven en hoe wij ons team dierentrainers naar de “next level” kunnen krijgen.

Bijzonderheden behorende bij Module 3:
Excursie naar Hondenschool hond en Samenleving in Oss
Gastdocent Stephan Verwegen van politiehond Bumper
Gastdocent Martin Doderer met zijn roofvogels en uilen
Gastdocent van de Action Learning Academy (teammanagement)

Dierenwelzijn

Alle excursies/workshops zijn erop gericht dat de dieren, onder menselijke zorg, op een zoveel mogelijk verantwoorde wijze gehouden worden. Welzijn van de dieren waarmee je in aanraking komt is in deze opleiding een pré en wordt verhoogd door o.a. gebruik te maken van training als verrijking.

Als aankomend Dierentrainer kom je veel meer te weten over de achtergronden van het vak, de trainers en hun dieren. De trainingen moeten ethisch verantwoord zijn, zowel de trainingen welke we zelf zullen doen alsmede die we zullen bijwonen. Dit betekent dat we zoveel als mogelijk trainen op een positieve manier, reageren op het gewenste gedrag en daarvoor belonen.