Werkervaringen in dierentuinen

Werkervaringen in dierentuinen

 

Visie is de kunst onzichtbare dingen te zien
– Jonathan Swift-

Mijn kennis overdragen aan dierenverzorgers van dierentuinen

Vanuit mijn functie als zeezoogdierentrainer ben ik vanaf 2000 veelvuldig ingezet in dierentuinen om mijn kennis over te dragen aan de dierenverzorgers en managementteams. Daar heb ik geleerd hoe het is om olifanten, verschillende soorten apen, giraffen, neushoorns, tijgers, nijlpaarden en vele andere diersoorten te trainen.

  
      
DierenPark Amersfoort, het voormalige Dierenpark Emmen (thans Wildlands), het Apenheul en Phoenix Zoo Arizona

Het Apenheul

In 2000 werd heb ik trainingsbijstand verleend bij het Apenheul voor welzijns- en gezondheidstrainingen bij de doodshoofdapen, wolapen, slingerapen en mensapen (Bonobo’s). In 2008 werd ik gevraagd voor verder trainingen met de doodshoofdapen en samen met de verzorgers een compleet nieuwe beleving op te zetten in hun gebied, genaamd Expeditie Saimiri.
  

Ouwehands Dierenpark

In 2003 ben ik op projectbasis werkzaam geweest in Ouwehands Dierenpark om dierentraining te geven aan de trainers van de Californische zeeleeuwen. Daarnaast heb ik een kritische blik op de show geworpen en een nieuwe opzet ontwikkeld, welke tot 2009 nog te bewonderen was in Ouwehands Dierenpark.

  

DierenPark Amersfoort

In 2005 heb ik in DierenPark Amersfoort trainingslessen gegeven aan de verzorgers van de olifanten, giraffen, tijgers en neushoorns.

   

Voor meer informatie zie het filmpje: gedragstherapie bij dierentuindieren

Artis Natura Magistra

In 2006 vroeg Natura Artis Magistra of ik een interne opleiding wilde verzorgen voor de dierenverzorgers. In 2008 volgde een follow-up. In oktober 2018 ben ik onderdeel van het nieuwe Opleidingshuis en mag de verzorgers wederom een vervolgtraining geven. Deze keer in het aanleren van een geconditioneerde versterker (clickertraining) en de leerprincipes om de verzorgers handvatten te geven in gezondheidstrainingen wat resulteert in verhoging van het dierenwelzijn.

 

Ecomare Texel

In 2009 ben ik een paar maanden werkzaam geweest voor Ecomare op Texel. Dit om trainingsbijstand te verlenen voor de bruinvissen en ondersteuning te geven aan de verzorgers en het management.

  

Dierenpark Emmen/Wildlands

In 2009 werd ik gevraagd door het voormalige Dierenpark Emmen, thans Wildlands, voor trainingsbijstand bij de olifanten. In 2012 kreeg dit een vervolg, dit om een op stapel staande verhuizing bij de olifanten zo stressvrij mogelijk te laten verlopen.