Coaching & Training

Coaching & Training

Al sinds 2000 geef ik coaching over het trainen van dieren in de Nederlandse Dierentuinen met als doel het dierenwelzijn te verhogen. Hierbij wordt de nadruk gelegd op gezondheidstrainingen. Tegenwoordig wordt er steeds meer druk gelegd op het houden van dieren onder menselijke zorg. Naast het lichamelijke welzijn zou het geestelijke welzijn, door verrijking zoals bijvoorbeeld training, een essentieel onderdeel moeten worden in diermanagement als het gaat om dierenwelzijn te verhogen en stress te reduceren.

Ik coach op het gebied van:

  • het aanleren van de basisvaardigheden als dierentrainer
  • het vak als dierentrainer uitbouwen d.m.v. het vergroten van de trainingsvaardigheden
  • het opbouwen van een training en het onderhouden hiervan
  • trainingsplannen ontwikkelen d.m.v. het door de Academie ontwikkeld 7 Stappenplan
  • eenvoudige gedragsproblemen oplossen
  • verrijking
  • het creëren van zelfsturende teams
  • managementtrainingen
  • samenwerking met het managementteam/de directie en de dierverzorgers
  • individuele coaching managers/hoofd dierenverzorgers

Dierenverzorger of dierentrainer?

Dierenverzorgers zijn geen dierentrainers en het is wenselijk dat je hulp krijgt in het uitoefenen van dit vak. Er wordt steeds meer gevraagd van jou als dierenverzorger waarbij het trainen een essentieel onderdeel in je beroep zou moeten worden. Natuurlijk leer je al heel veel van elkaar maar uit ervaring weet ik ook dat het geleerde niet altijd het juiste is. Het vak als Dierentrainer is een dynamisch vak en door veranderingen in onze maatschappij en ethische opvattingen aan wisselende inzichten onderhevig. Opgeleid worden tot dierentrainer doe je er namelijk niet zomaar ‘even bij’. Het is een vak wat je zult moeten leren van een professional.

Het management van je dierentuin is een belangrijke motivator als het gaat om je vak als dierenverzorger uit te breiden tot dierentrainer, dit alles om jouw dier(en) zo gezond mogelijk te houden. En dan doel ik niet alleen op het fysieke maar juist ook op het mentale welzijn.

Modulaire lespakket opleiding tot Expert Dierentrainer

De opleiding tot Expert Dierentrainer is onderdeel van het modulaire lespakket van de Dierentrainers Academie en een volwaardige opleiding. Deze is te volgen aan het Aeres Training Centre in Barneveld, onderdeel van het Aeres MBO Barneveld. Daar vinden alle lessen plaats met uitzondering van de externe excursies. Bij het behalen van minimal een voldoende wordt een certificaat verstrekt bij module 1 (Assistent Dierentrainer) en module 2 (Dierentrainer). Bij module 3 (Expert Dierentrainer) krijg je bij het behalen van minimaal een voldoende voor het examen een diploma.

Het is zeker mogelijk, indien gewenst, om de Dierentrainers Academie in te huren op locatie in jouw tuin!

Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

Alle dierentuinen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen. Via deze organisatie ben ik voornemens de opleiding aan te bieden in het opleidingsplan van dierentuinen. Ik ben er van overtuigd dat we toe moeten naar een gestandariseerde ‘Dierentuin 2.0’ waarin het trainen van dieren een must is als het gaat om het verhogen van het dierenwelzijn van dieren onder menselijke zorg. Naast het feit dat het trainen van dieren wetenschappelijk bewezen welzijnsverhogend en stress verlagend is.

Wil je de werkwijze weten? Klik dan hier

Samen kunnen we een brug slaan naar een beter leven van dieren onder menselijke zorg! 

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat de Dierentrainers Academie voor jou als verzorger of als directie van een dierentuin kan betekenen? Neem dan gerust contact op met info@dierentrainersacademie.nl  06 23407033