Dierentuinen

Zolang er mensen bestaan houden we al (van) dieren. Dieren in de dierentuinen hebben op basis van educatie en conservatie grote waarde. Ze verdienen onze onverdeelde aandacht als het gaat om het bieden van de allerbeste zorg gebaseerd op goede programma’s waarin verrijking en welzijn, o.a. door middel van het trainen van dieren om hun gezondheid te waarborgen, een must is.

Het trainen van dieren is wetenschappelijk bewezen welzijn verhogend en stress verlagend en mede daardoor vind ik dat het een essentieel onderdeel is van goede dierverzorging, zowel fysiek als mentaal en dat het opgenomen zou moeten worden in een goed diermanagement. Het gaat mij hierbij niet om ‘kunstjes aanleren’ maar het verbeteren van de gezondheid door het mentale welzijn van dieren verbeteren. Alleen op die manier kunnen we de levensstandaard van dierentuindieren verhogen.

Tijden veranderen en dierentuindieren trainen moet niet meer worden beschouwd als een luxe die alleen kan worden geboden als er tijd voor is. Want net als dat je altijd een medisch onderdeel, een voedingscomponent, een sociaal component en een milieucomponent moet meenemen in gedragsmanagement, zou ook dierentraining hierin een vast onderdeel moeten zijn.

De Dierentrainers Academie focust zich op het verbeteren van de vaardigheden van de dierentuinverzorger door kennis over te dragen, diertrainingen op te zetten, educatie en conservatie en dit alles op basis van vertrouwen en positieve bekrachtiging bij zowel dieren als de verzorgers.