Marit Vernes

Animaltrainer Biomedical Research Centre

Diertraining als middel voor het waarborgen en verbeteren van het dierenwelzijn van laboratorium apen.

Tijdens de opleiding Dier- en Veehouderij kwam Marit er al snel achter dat het idee van het werken met wat meer exotische dieren haar aantrok. Tijdens een stage bij het BPRC werd ze verliefd op de apen en op de herkenning die je kan vinden als je het gedrag van apen goed kunt interpreteren. Na haar opleiding kwam er al snel een mooie kans en sinds 2009 is Marit als diertrainer en verrijkingscoördinator bij het BPRC gaan werken.  Op dat moment was het in de laboratoriumwereld nog niet heel gebruikelijk om met dit soort onderwerpen aan de slag te gaan.

Met de nodige literatuurstudie (o.a. Pryor, 1997; Ramirez, 1999; McGreevy & Boakes, 2008), het volgen van diertrainingscursussen (o.a. enkele Chicken Camps bij Bob Bailey, een van de diertrainingsgoeroes) en vooral heel veel contacturen met de dieren kon ze aan de slag met het opzetten van een diertrainingsprogramma voor de BPRC-kolonie. Inmiddels heeft het BPRC een uitgebreid diertrainings- en verrijkingsprogramma en profiteren de dieren, maar zeker ook de dierverzorgers, hier iedere dag van.

Het diertrainingsprogramma richt zich uiteindelijk op het zodanig trainen van een dier dat de interactie mens-dier tijdens het onderzoek optimaal is en studies soepel en met minimale stress voor het dier kunnen plaatsvinden. Door dieren goed te trainen voordat ze aan een studie deelnemen kunnen we inmiddels meer en meer betrouwbare informatie uit de dieren en hun gedrag opmaken dan we voorheen konden. Marit zal tijdens haar presentatie uitgebreid ingaan op de positieve gevolgen die het gebruik van diertraining het BPRC gebracht heeft.

Andere sprekers

Dierentrainers Congres 2019

Zin en onzin over het trainen van dierenonder menselijke zorg Het managen/trainen van dieren is al sinds mensenheugenis een feit. Ondertussen zijn we al heel

Dierentrainers Academie
Beoordeling studenten

De opleidingen en workshops worden beoordeeld met gemiddeld een 8,7 en daar zijn we enorm trots op.