Annet Muller-ter Veen

Annet Muller-ter Veen

Paarden zijn mijn hele leven al mijn passie. Ik heb veel ervaring met het trainen van (jonge) paarden in de dressuur-, spring- en mensport. Ook ben ik zelf jarenlang actief geweest in de wedstrijdsport. Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie (2008-2011) kwam ik in aanraking met paarden die ingezet worden voor therapie en paardencoaching, ook wel paardondersteunde interventies of EAI genoemd: Equine Assisted Interventions. Omdat er sprake was van wildgroei in dat vakgebied heb ik er voor gekozen om mijn afstudeeronderzoek daar op te richten. Van daaruit ben ik betrokken geraakt bij landelijke werkgroepen van het Instituut voor Antrozoölogie van de Open Universiteit. Deze werkgroepen hebben tot doel een kwaliteitsslag te slaan in deze relatief nieuwe beroepsgroep.

Tijdens de gastles voor de Dierentrainers Academie geef ik inzage in het werkveld van de paardondersteunde interventies. Wat is paardencoaching, wat is het verschil met therapie? Hoe werkt het? Wie maken deel uit van dit werkveld en wie zijn hun cliënten? En tot slot het belangrijkste voor diertrainers: Wat kunnen diertrainers bijdragen met hun specifieke kennis en vaardigheden, aan bijvoorbeeld het veilig werken met paarden, om uiteindelijk het werkveld van paardondersteunde interventies verder te professionaliseren? Ik denk namelijk dat daar voor diertrainers een belangrijke taak ligt om te vervullen. Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten!