Annemieke van de Vorst

Annemieke van de Vorst

Volgens mijn moeder zei ik eerder hond dan mama en toch heb ik totdat ik 12 jaar was moeten zeuren voordat ik mijn eerste hond(je) kreeg, een te groot uitgevallen dwergpoedel; een slim hondje en we hebben heel veel van elkaar geleerd.

In 1988 kocht ik mijn eerste briard, een prachtige teef, ook met het doel om er in de toekomst een nestje mee te fokken als de gezondheidsonderzoeken dit toelieten. Omdat ik alles wilde weten over fokkerij en erfelijkheid heb ik in Barneveld een cursus Fokkerij en Genetica gevolgd en met goed gevolg afgesloten. Daarna heb ik de cursus Asiel/Pensionhouder (honden en kattenbesluit) gevolgd en ook met goed gevolg afgesloten.

Met de briards heb ik altijd getraind in diverse disciplines: gehoorzaamheid, behendigheid, obedience, IPO, schapenhoeden en reddingshond bij de KNPV. Dit laatste doe ik nog steeds en heet tegenwoordig zoek-en speurhond. De eisen voor het basiscertificaat van de zoekhonden zijn vrij hoog en ik ben zeer trots de eerste briard in Nederland te hebben die geslaagd is voor dit certificaat. We zijn nu bezig voor de deelcertificaten slachtoffers zoeken in bos en/of puin en speuren-A. Ook doe ik met één van de honden een schapenhoedtraining.

Eind 2018 heb ik de opleiding Dog Assisted Interventions gevolgd en met goed gevolg afgesloten. Mijn 2 briards zijn beide goedgekeurd om op deze manier te werken en zo heb ik het afgelopen jaar in diverse zorgcentra  voor dementerende ouderen gewerkt in Amersfoort en ook in een revalidatiecentrum in Barneveld.

Ik heb in de ruim 30 jaar briards 11 nesten gefokt, soms probleemloos en soms helaas ook met heel veel problemen. Ook bij de briard komen steeds meer erfelijke afwijkingen voor, reden voor mij om te stoppen met het fokken van dit prachtige ras.

Als hobby maak ik van multilijn verschillende soorten halsbanden, op maat en in de gewenste kleur(en) met eventueel bijpassende riem. Ook maak ik diverse speeljes van multilijn en/of fleece. Daarnaast droog ik hondensnacks en trainertjes, alles 100% vlees en zonder toevoegingen en bak ik “gezonde” hondenkoekjes.

Toinny heeft in 1998 haar eerste briard bij mij gekocht en we hebben altijd contact gehouden. Ook haar huidige briard is bij mij geboren en ik heb zijn enige zusje, mijn once in a lifetime dog. Ik ga de Dierentrainers Academie helpen op administratief gebied en verder waar ze me kunnen gebruiken. We delen hier allemaal één passie: dierenwelzijn!