Voorstellen lezinghouders

VOORSTELLEN LEZINGHOUDERS


Spreker 1
Martin van Hees, zoölogisch directeur Beekse Bergen

Tijd lezing: 10:00 – 10:30 (plein 1, zaal beneden)

Onderwerp lezing:
Waar komen dierentuinen eigenlijk vandaan, waar staan we nu en hoe kunnen we met elkaar het dierenwelzijn van dierentuindieren dusdanig verbeteren dat ons nageslacht nog steeds kan genieten van dieren onder menselijke zorg.

Biografie
Martin heeft 35 jaar dierentuinervaring en heel veel meegemaakt, geweldige belevenissen beleefd, dieren geboren zien worden en dood zien gaan. Maar ook de leuke en minder leuke kanten van dierentuinen gezien. Hij heeft een verscheidenheid aan dierentuindieren extensief en intensief verzorgd en van allebei de manieren de voordelen en nadelen ondervonden.

Twijfelt hij daardoor aan dierentuinen,  ja soms wel. Hij heeft in zijn carrière acht dierentuinen van binnen en buiten gezien. Daardoor veel gezien en ervaring opgedaan van wat er beter kan en beter moet. Zijn de kritieken daarmee op dierentuinen terecht? Soms wel. Hoeveel bestaansrecht heeft een dierentuin op de dag van vandaag en hoeveel in de toekomst? Zijn er nog dierentuinen over 100 jaar?


Spreker 2
AIKE GEERS MEd

DOCENT BIOLOGIE, ETHIEK, WELZIJN EN GEDRAG AAN HET AERES MBO BARNEVELD

Tijd lezing: 10:35 – 11:05 (plein 1, zaal beneden)

Onderwerp lezing:
De ethische aspecten die horen bij dierenwelzijn en hoe dierentraining daar een steentje aan kan bijdragen.

Biografie
Aike is een gedreven, betrokken docent die leerlingen graag enthousiast maakt voor het vak en de wereld om zich heen.

Om studenten optimaal te begeleiden bij hun leerproces gebruikt hij zijn inlevingsvermogen, voorbeelden uit de dagelijkse praktijk en eigen werkervaring. Door zijn praktische instelling vertaalt hij theorie naar de praktijk. De biologie en de praktijk zijn voor hem niet los van elkaar te zien. Vakken die hij geef zijn o.a. Dierentuinen, gedrag en trainen, educatie en voorlichting en biologie.


11:10 – 11:30 Koffiepauze


Spreker 3
Sabrina Brando MSc

Tijd lezing: 11:35 – 12:05 (Theaterzaal, zaal boven)

Onderwerp lezing:
De chimpansee die zijn nest maakt en naar de maan kijkt en de olifant die op het knopje drukt en de douche aanzet: verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.

Biografie
Sabrina houdt van verhalen vertellen en schrijven – in het bijzonder over dieren en de natuurlijke wereld, daarom loopt ze bijna altijd met een speldje “I love stories” op. Dit speldje zorgt voor veel mooie gesprekken en verhalen over dieren en veel andere onderwerpen, van mensen die ze op een conferentie ontmoet tot een passagier in een vliegtuig.

Sabrina Brando is directeur AnimalConcepts, maar haar favoriete functie is echter ‘I am in the business of animal happiness!’ De afgelopen 27 jaar werkte Sabrina in en met dierentuinen, aquaria, natuurcentra, opvangcentra en andere organisaties met betrekking tot dierenwelzijn en de mens-dier relatie. Sabrina heeft een BSc. in psychologie, een MSc. in ‘dierstudies’ en is op dit moment aan het promoveren bij de universiteit van Stirling in Schotland over het concept 24/7 dierenwelzijn.

Heb je een verhaal dat je wilt delen over het dier (de dieren) waar je om geeft, of een speciale vriendschap mee hebt? Een geweldige actie voor dieren of de planeet waar je bij betrokken bent/was, of iets anders ‘that makes your heart sing’ over dieren en de natuur, Sabrina wil graag van je horen!


Spreker 4 en 7.
Drs. C.M. (Chantal) Kapteijn,onderzoeks- en onderwijsmedewerker Universiteit Utrecht

Tijd lezing 1: 12:10 – 12:40 (Theaterzaal, zaal boven)

Onderwerp lezing 1:
Het welzijn van honden in laboratoria

Tijd lezing 2: 14:55 – 15:25 (Theaterzaal, zaal boven)

Onderwerp lezing 2:
Het welzijn van paarden onder menselijke zorg

Biografie
Chantal Kapteijn is gedragsbioloog, werkzaam bij Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht). Sinds 2007 heeft ze ook haar eigen bedrijf; Ondeugende Viervoeters en verzorgt ze gedragsconsulten voor particulieren. Ook is ze als docent verbonden aan verschillende opleidingen waaronder Tinley Academie (gedragstherapie paard) en Dogvision (gedragstherapie hond) en helpt Chantal nieuwe gedragstherapeuten opleiden.

Voordat ze bij de Gedragskliniek in Utrecht terecht kwam heeft ze na mijn opleiding als Gedragsbioloog meer dan 12 jaar ervaring opgedaan als gedragsdeskundige voor Stichting AAP. Daar werkte ze aan de resocialisatie van exotische zoogdieren o.a. primaten. Ze heeft daarnaast een Post-HBO bedrijfskunde studie gedaan en als Manager gewerkt voor de Dierenbescherming.

Tijdens haar studie Biologie heeft ze zich gespecialiseerd in het gedrag van honden en paarden. Chantal heeft oa. meegewerkt aan karaktertesten bij springpaarden (Jumpex onderzoek) in opdracht van het ID Lelystad en in samenwerking met het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne. Ook heeft ze meegewerkt aan de MAG-test voor de Raad van Beheer. Ze is gediplomeerd instructeur (O&O) en gediplomeerd gedragstherapeut (Dogvision). Uiteraard volgt ze ieder jaar bijscholing en is geaccrediteerd door Stichting Certiped en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapeuten.


12:45 – 13:45 Lunchpauze


Spreker 5.
Coen Landheer, coördinator diertrainingen AquaZoo Leeuwarden

Tijd lezing: 13:45 – 14:15 (Theaterzaal, zaal boven)

Onderwerp lezing:
Welzijn verhogen bij dierentuindieren (en dan specifiek ijsberen) d.m.v de combinatie van training en keuzevrijheid voor dieren.

Biografie
Coen zijn grote passie is het verzorgen van dieren, zowel huisdieren als exotische diersoorten. In de afgelopen 15 jaar heeft hij ervaring op mogen doen met verschillende diersoorten. Zo heeft hij na het behalen van zijn diploma als Kynologisch instructeur gewerkt als hondentrainer. Ook heeft hij met vele exotische diersoorten mogen werken in dierentuinen en centra in binnen- en buitenland. Sinds 2,5 jaar werkt hij in AquaZoo Leeuwarden en is o.a coördinator diertrainingen.

Het trainen van dieren is wat hem betreft een onmisbaar onderdeel van hun verzorging. Met behulp van training zorg je voor een duidelijkere communicatie tussen mens en dier. Het stelt dierenverzorgers in staat om veiliger met dieren te werken en de dieren meer keuzevrijheid en een hoger welzijn te bieden.

Hij is ervan overtuigd dat je als mens of dier nooit klaar bent in je eigen leerproces en dat je van iedereen weer wat nieuws kunt leren. Daarom probeert hij zoveel mogelijk in contact te komen met collega’s uit andere dierentuinen om van hen te leren en zijn kennis te delen. Op die manier kan hij ook de dieren onder zijn zorg en de collega’s waarmee hij werkt, de beste kwaliteit bieden. Werken met dieren is teamwork!


Sprekers 6
Saskia Verbruggen en Silke Kruk, dierentrainers Landgoed Hoenderdaell

 
Saskia Verbruggen       Silke Kruk

Tijd lezing: 14:20 – 14:50 (Theaterzaal, zaal boven)

Onderwerp lezing:

Het trainen van niet zoogdieren (roof)vogels) door middel van positieve bekrachtiging.


Bij het houden van dieren wordt welzijn steeds belangrijker. Voor zoogdieren zijn er al veel dingen verbeterd. Maar bij (roof)vogels trainen we nog steeds op de ouderwetse manier. Lokken (luring) met voer, want we doen het al jaren zo…

In het Avitorium op Landgoed Hoenderdaell doen we het anders! Andere huisvesting, andere manier van trainen en meer keuzevrijheid voor de dieren. Dit heeft geresulteerd in een verbetering van het welzijn van de dieren. Hoe we dit bereikt hebben, willen we graag met je delen. Want de methode “we doen het al jaren zo” moet veranderen!

Biografie Saskia Verbruggen
Saskia startte haar carrière als zeezoogdierentrainer bij Dolfinarium Harderwijk. Dit was haar eerste echte ontmoeting met dierverzorging in combinatie met de positive reïnforcement training (trainen d.m.v. belonen). Ze werkte 8 jaar met vinpotigen (zeehonden, zeeleeuwen en walrussen). Saskia was altijd al geïnteresseerd in het trainen van roofvogels en werkte, na haar carrière bij het Dolfinarium, korte tijd samen met een valkenier. Hierna werkte Saskia als beheerder van een kinderboerderij, als trainer van de zeehonden en bruinvissen bij Ecomare op Texel en als zeeleeuwentrainer in Ouwehands Dierenpark. Ook heeft ze een tijd op Fuerteventura gewerkt bij de afdeling papegaaien van Oasis Park.

In april 2017 startte Saskia haar eigen bedrijf Roundeurope Animal Training. Hiermee hoopt ze meer mensen te interesseren voor de Positive Reïnforcement Training. Daarnaast om dierenverzorgers (zowel huisdier verzorgers als dierentuindier verzorgers) te helpen betere trainers/dierverzorgers te worden.

Saskia is in September 2017 gestart bij Landgoed Hoenderdaell. Hier hebben Silke en Saskia samen een fantastisch project opgezet, waarbij allerlei soorten vogels getraind worden door middel van belonen voor gewenst gedrag in plaats van lokken met voer. (positive reïnforcement training)

Naast het trainen van de (roof)vogels, traint ze ook de katachtigen van Stichting Leeuw en de andere dieren op Landgoed Hoenderdaell.

Biografie Silke Kruk
Silke studeerde af aan het Clusius College te Alkmaar in dierverzorging en veeteelt. Al gauw ontdekte ze dat ze het meest geïnteresseerd was in het trainen van vogels. Ze startte haar carrière door samen te gaan werken met een valkenier en leerde zo de valkerij techniek, nog steeds gebaseerd op de traditionele manier van valkerij. In 2008 startte ze als vogeltrainer bij Vogelbush Eureka op Texel. In haar vrije tijd heeft ze haar valkerniersakte behaald.

In 2011, werd haar interesse gewekt in werken met dieren middels positive reïnforcement toen ze bij Ecomare op Texel ging werken. Hier werkte ze o.a. met de zeehonden en bruinvissen. Op dat moment was het idee geboren dat ze deze methode ooit met roofvogels wilde gaan gebruiken.

Na Ecomare ging ze naar Fuerteventura, net als Saskia, om te werken als Senior trainer bij de roofvogels in het Oasis Park. Sinds mei 2017 werkt ze bij Landgoed Hoenderdaell als een van de trainers van de vogelshow. Hier kan ze eindelijk haar passie voor vogels combineren met haar interesse in de positive reïnforcement training.


15:30 – 15:50 Koffiepauze


Voornemens is dat er een aantal stands komen te staan m.b.t. dierenwelzijn in de breedste zin van het woord. Hierbij moet je denken aan dierenboeken, Aeres MBO Barneveld in combinatie met het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), de Dierentrainers Academie, Animal Concepts Sabrina Brando en Sandra Lakebrink van Young Living Essential Oils. Het dierentrainers boek ‘Kapsonesmakrelen en andere verhalen over het trainen van dieren’ is uiteraard ook te verkrijgen.


Spreker 8
Marit Vernes, Animal Trainer Biomedical Primate Research Centre

Tijd lezing: 15:50 – 16:20 (Plein 1, zaal beneden)

Onderwerp lezing:
Diertraining als middel voor het waarborgen en verbeteren van het dierenwelzijn van laboratorium apen.

Biografie
Tijdens de opleiding Dier- en Veehouderij kwam Marit er al snel achter dat het idee van het werken met wat meer exotische dieren haar aantrok. Tijdens een stage bij het BPRC werd ze verliefd op de apen en op de herkenning die je kan vinden als je het gedrag van apen goed kunt interpreteren. Na haar opleiding kwam er al snel een mooie kans en sinds 2009 is Marit als diertrainer en verrijkingscoördinator bij het BPRC gaan werken.  Op dat moment was het in de laboratoriumwereld nog niet heel gebruikelijk om met dit soort onderwerpen aan de slag te gaan.

Met de nodige literatuurstudie (o.a. Pryor, 1997; Ramirez, 1999; McGreevy & Boakes, 2008), het volgen van diertrainingscursussen (o.a. enkele Chicken Camps bij Bob Bailey, een van de diertrainingsgoeroes) en vooral heel veel contacturen met de dieren kon ze aan de slag met het opzetten van een diertrainingsprogramma voor de BPRC-kolonie. Inmiddels heeft het BPRC een uitgebreid diertrainings- en verrijkingsprogramma en profiteren de dieren, maar zeker ook de dierverzorgers, hier iedere dag van.

Het diertrainingsprogramma richt zich uiteindelijk op het zodanig trainen van een dier dat de interactie mens-dier tijdens het onderzoek optimaal is en studies soepel en met minimale stress voor het dier kunnen plaatsvinden. Door dieren goed te trainen voordat ze aan een studie deelnemen kunnen we inmiddels meer en meer betrouwbare informatie uit de dieren en hun gedrag opmaken dan we voorheen konden. Marit zal tijdens haar presentatie uitgebreid ingaan op de positieve gevolgen die het gebruik van diertraining het BPRC gebracht heeft.

Wetenswaardigheden over het BPRC en hun dieren
De kolonie bestaat tegenwoordig uit ongeveer 850 resusapen, 175 marmosets en 275 java-apen. Het BPRC verricht verkennend en toegepast biomedisch onderzoek op apen. Het doel van het verkennend onderzoek is verdieping van de kennis over het ontstaan en het verloop van ernstige ziekten. Het doel van het toegepast onderzoek is een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen of behandelingen voor ernstige ziekten. Veel onderzoek wordt gedaan naar infectieziekten als malaria, tuberculose, influenza, dengue en ZIKA en auto-immuunziekten als reumatoïde artritis en multiple sclerose.


Spreker9
Mystery Guest Speaker

Tijd lezing: 16:25 – 16:55 (Plein 1, zaal beneden)

Hou FB en de website in de gaten! Er loopt momenteel een prijsvraag: raad onze Mystery Guest Speaker en win het dierentrainersboek ‘Kapsonesmakrelen’.


17:00 – 18:00 (Café het Vaticaan, beneden)

Netwerkborrel op eigen gelegenheid in het Vaticaan. Tijdens de netwerkborrel zal Toinny haar boek signeren.


Reservespreker Robert van Schie, Coach for Animals.

  

Onderwerp lezing:
Hoe bewust ben jij als dierenverzorger/dierentrainer van je onbewuste handelingen en welk effect heeft dit bij je dier?

Biografie
Robert heeft ruim 28 jaar dierentrainers ervaring in zowel binnen- als buitenland. Hij heeft veel ervaring opgedaan in (zeezoog)dierenparken in België, Frankrijk, Spanje, Zweden maar ook buiten Europa. Hier heeft hij geleerd dat coaching niet alleen het belonen van het juiste gedrag is maar ook het kennen van en vertrouwen en empathie hebben voor het dier en daar dan ook nog op de juiste manier op weten te reageren.

Na zijn studietijd is hij gaan werken als trainer in Park Asterix in Frankrijk met dolfijnen en zeeleeuwen. Hierna kreeg hij de kans om te gaan werken op Gran Canaria.

Hij werd zich steeds bewuster van het dierenwelzijn, gedrag van dieren interesseerde hem steeds meer en om nog meer ervaring op te doen heeft hij een studie gedragstherapie gedaan. Tijdens deze studie heeft hij stage gelopen in verschillende parken in het buitenland en veel bijgeleerd. De studie stimuleerde hem zo dat hij in 2013 een eigen bedrijf startte, Coach for Animals, om het dierenwelzijn in dierentuinen nog meer te verbeteren.

Bij het Dolfinarium Harderwijk liggen wel zijn roots. Op zijn 15e is hij daar begonnen als dierenverzorger en naast zijn eigen bedrijf is hij daar, na wat omzwervingen zoals hierboven beschreven, nog steeds werkzaam als vinpotigentrainer (zeeleeuwen, zeehonden en walrussen).