Een click met kippen 2.0

Clickerworkshop met kippen 2.0

Studiepunten
De NVGH (Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapie voor Honden) kent aan deze dag
3 PE punten toe

De basis van iedere dierentraining is timing. Timing kun je het beste leren door ervaring op te doen met de clickermethode. Dit doen we niet alleen door tijdens de opleiding tot Expert Dierentrainer te clickeren met een paarden, katten, geiten, honden en konijnen maar vooral door te trainen met kippen! De clicker is een handig hulpmiddel om snel en makkelijk in stapjes tot het eindgedrag te trainen middels het door de Dierentrainers Academie ontwikkelt 7 stappenplan.

Leren werken met de clicker doe je vooral door een workshop te volgen waarbij hoogst ongebruikelijke dieren als kippen ingezet worden.

Voor wie?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in het trainen van dieren en zijn of haar trainingsvaardigheden wil verbeteren. Dus voor hondentrainers, gedragstherapeuten, coaches, dierverzorgers, asielmedewerkers, kinderboerderijmedewerkers, dierenarts-assistenten/paraveterinairen en een ieder die het leuk vindt om meer te weten te komen over het werken met de clicker.

De clicker als geconditioneerde versterker

Door de clicker te gebruiken als ‘marker’ voor goed gedrag zal een dier vrij snel doorhebben dat zijn of haar gedrag als ‘goed’ wordt ervaren door de trainer en dat er een beloning in de vorm van iets lekkers achteraan volgt. Het geluid van de clicker is een (aangeleerde) geconditioneerde versterker. Dit betekent dat het dier geleerd heeft dat het er na het geluidje van de clicker een beloning volgt. En gedrag wat beloond wordt zal toenemen dus de clicker is een heel leuke manier van trainen omdat het een positieve manier van trainen is. Puur door beloning en niet door straf.

Wat voor soorten kippen gebruiken we tijdens de training?

Onze kippen zijn grotendeels binnenshuis geboren en grootgebracht in de huiskamer. Ze zijn goed gesocialiseerd en handtam. We gebruiken verschillende soorten rassen zoals kruisingen tussen Brahma’s en Orpingtons (de Dikke Dames), Welsumers, Twentse Hoenen, Hollandse Krielen en een Serama. Daarnaast hebben we de tamme haan Romeo (een kruising grote rassen), een tam Hollands Krielhaantje en onze laatste aanwinst zijn drie tamme Oud Hollandse Vechtkrielen.

Onderwerpen die aan bod komen

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • introductie: hoe gebruik ik mijn clicker
 • oefenen in timing
 • clickeren op elkaar
 • opbouwen trainingsplan volgens het door de DTA ontwikkelt 7 Stappenplan
 • shaping and chanining (vormen van gedrag en aan elkaar koppelen)
 • belonen vs negeren
 • samenwerken aan een training
 • opbouwen van je routine
 • inzicht in je training, voor- en nabereiding,
 • leren van je kip
 • etc.

Inzicht krijgen in je eigen trainingsvaardigheden

Deze workshop zal je nog meer inzicht geven in je eigen trainingsvaardigheden. Kippen zijn namelijk niet ‘om te kopen’ met eten zoals andere dieren dit wel kunnen zijn. Nee, kippen trainen, daarvoor heb je techniek, geduld, inzicht, vaardigheden en vooral timing nodig! Onze kippen hebben al veel mensen kunnen helpen hun timing te verbeteren en inzicht in hun training te krijgen!

Tijdens de training train je in tweetallen omdat het heel fijn is een partner te hebben die je kan assisteren in de dingen om de training heen en tevens een extra oog is, waardoor je samen op een hoger niveau kunt komen.

Iedere dierentrainer zou in ieder geval één keer in zijn carrière een clickertraining met kippen moeten hebben gedaan!

    

Maximaal 10 deelnemers per workshop

Dagprogramma: 10.00 tot 16.00u
Inclusief  koffie/thee/koek, een heerlijke vegetarische lunch, een clicker, de hand-out en een certificaat van deelname. Inclusief het werken met mijn kippen en alle trainingsbenodigdheden.

Datum: vrijdag 26 april 2019
Locatie: Acropolis (voormalige universiteit), Broeder Everardusplein 1, 5366 BE Megen, Noord Brabant
Kosten
: 109 euro per persoon (exclusief 21% BTW)
Maximaal aantal deelnemers: 10

Leer een betere dierentrainer te worden en schrijf je dan hier in voor deze leuke en leerzame workshop!

 Vragen? Neem dan gerust contact op met info@dierentrainersacademie.nl of bel met 06 23407033.