Congressen

Het eerste DIERENTRAINERS CONGRES vindt plaats op vrijdag 27 september 2019.

Thema: Zin en onzin over het trainen van dieren onder menselijke zorg

Wil je onderstaande informatie in een folder om uit te printen?
Klik dan op Folder Congres

WANNEER:
Vrijdag 27 september 2019

LOCATIE
Acropolis. Voormalig Gymnasium en onderdeel van het Fransiscanen Klooster)
Adres: Broeder Everardusplein 1, 5366 BE  MEGEN.

Routebeschrijving en meer informatie ontvang je per mail bij inschrijving uiterlijk 3 weken voor aanvang van de congresdatum. Er is voldoende parkeergelegenheid op 3 minuten loopafstand.

TIJD
09.15u inloop met koffie/thee/cake. Opening congres 09.45u. Eerste lezing 10.00u. Einde 17.15u. Netwerkborrel 17.15u-18.00u.

INCLUSIEF
Koffie/thee/cake, een heerlijke vegetarische lunch, hand-outs, goody-bag en een certificaat.

STUDIEPUNTEN
De NVGH (Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapie voor Honden) kent aan deze dag
3 PE punten toe.

STANDS MET BETREKKING TOT DIERENWELZIJN
Voornemens is dat er een aantal stands komen te staan m.b.t. dierenwelzijn in de breedste zin van het woord. Hierbij moet je denken aan dierenboeken, boeken over dierentraining, het Ministerie van LNV, het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG), de Dierentrainers Academie, Animal Concepts Sabrina Brando etc.

KOSTEN
149 euro exclusief 21% B.T.W.

 

Waarom zou jij erbij moeten zijn die dag?

Het managen/trainen van dieren is al sinds mensenheugenis een feit. Ondertussen zijn we al heel ver hierin. Maar het houden van dieren onder menselijke zorg staat momenteel behoorlijk ter discussie. 

Circussen met wilde dieren zijn passé. De stroombanden worden vanaf 2020 verboden. Maar hoe zit het met het houden van huisdieren, kan dat over 50 jaar nog? Eten we dan nog vlees? Willen we nog honden en katten fokken met afwijkende uiterlijke kenmerken zoals korte snuiten of haarloos? Mogen we nog rijden op paarden en is het niet verplicht dat dieren, voor de consument gefokt, verrijkingsmaterialen aangeboden krijgen?

Hoe zit het trouwens met dierentuinen, bestaan deze over 50 jaar nog?

En als we ze willen behouden, hoe moet een dierentuin van de toekomst er dan uit gaan zien? Maar bovendien: kan dierentraining zorgen voor welzijn verbetering en negatieve stress verlagen bij onze dieren onder menselijke zorg? Allemaal vragen die ter discussie staan!

De DTA is van mening dat sluiten van dierentuinen te kort door de bocht is en dat het zeker mogelijk is dierentuinen te behouden. En dat het houden van dieren onder menselijke zorg zeker nog kan blijven voortbestaan. Maar dat er innovaties moeten plaatsvinden staat voor de DTA als een paal boven water. Bijvoorbeeld door het op grotere schaal trainen van de dieren om hun gezondheid te waarborgen. Naast educatie, conservatie en verrijking zou dit de vierde pijler moeten worden als het gaat om gedragsmanagement voor de toekomst. 

Dieren een keus geven!
Het trainen van dieren is wetenschappelijk bewezen welzijn verhogend en werkt stress verlagend. Dieren moeten meer keuzes krijgen in hun leven onder menselijke zorg en daar kan dierentraining een steentje aan bijdragen. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het niet hebben van een keus heel veel stress kan doen opleveren, zo ook bij mensen!

Zodra je geen invloed meer kunt uitoefenen op je omgeving, kunnen er allerlei gedragsproblemen ontstaan die het dierenwelzijn zeker niet ten goede komen. Dit alles wel met een kanttekening of het nodig is alle dieren te trainen en zo ja, welke dan en op welke wijze. 

Enerzijds heeft het trainen van dieren wel degelijk zin, en dan het liefst door positieve bekrachtiging. Belonen van gewenst gedrag. Anderzijds staan vragen als: willen we überhaupt nog dieren onder menselijke zorg houden en zo ja hoe dan? Is ieder dier hiervoor geschikt en waar ligt de grens van acceptatie? Hoog intelligente dieren worden op dit moment steeds minder geschikt bevonden om onder menselijke zorg te houden.

Aan welke regels en eisen moeten wij, de dierenverzorger, in de toekomst gaan voldoen? We hebben toch een bepaalde verantwoordelijkheid als mens/verzorger/trainer naar dieren die leven onder onze zorg! Want naast dat we allemaal dierenmensen in hart en nieren zijn, wil dit niet per definitie zeggen dat we ook alles goed doen. Sommige dierentuinen/instanties zijn al goed op weg maar er is nog veel te doen. Hopelijk kan minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komen om een toelichting te geven over deze belangrijke kwestie tijdens dit congres.

Dierentuinen kunnen bijdragen aan meer zorg voor educatie, conservatie  (o.a. soorten in stand houden die met uitsterven bedreigd worden) en dus aan natuurbehoud. Dierenwelzijn moet hierbij hoger in het vaandel komen te staan, waarbij dierentraining een essentiële tool kan zijn dit te bereiken 

Iedereen heeft er wel een mening over maar is deze ook gestoeld op feiten of is het een opinie? Discussies laaien hoog op en, niet gehinderd door enige kennis, ventileren mensen graag hun ongezouten mening over het houden van dieren.

Deze prikkelende ‘tegenstellingen’ maakt dit congres tot een inspirerende en onvergetelijke dag, mede door de mooie en rustgevende locatie!


De sprekers en de onderwerpen:

In willekeurige volgorde;

Spreker 1: Martin van Hees (Zoölogisch directeur Safaripark Beekse Bergen)
Onderwerp: De dierentuin van de toekomst. Hoe moet deze eruit gaan zien? En wat kan dierentraining daarin betekenen?

Spreker 2: Sabrina Brando MSc. (Eigenaar/directeur AnimalConcepts)
Onderwerp: De chimpansee die zijn nest maakt en naar de maan kijkt en de olifant die op het knopje drukt en de douche aanzet. Verhalen over dierenwelzijn in de dierentuin.

Spreker 3: Coen Landheer (Dierenverzorger AquaZoo Leeuwarden)

Onderwerp: Welzijn verhogen bij dierentuindieren (ijsberen) d.m.v de combinatie training en keuzevrijheid voor dieren. 

Spreker 4: We zijn nog in onderhandeling met Hare Excellentie Minister Schouten (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit LNV). Of een afgevaardigde van het ministerie.
Onderwerp: Uiteenzetting over het toekomstige beleid met betrekking tot dierenwelzijn in de breedste zin van het woord.

Sprekers 5: Saskia Verbruggen & Silke Kruk (Dierentrainers Landgoed Hoenderdael)
Onderwerp: Welzijn verhogen door training bij roofvogels door middel van positieve bekrachtiging in plaats van op gewicht.

Spreker 6: Aike Geers (Docent ethiek en welzijn Aeres MBO Barneveld) 
Onderwerp: Ethische aspecten die horen bij dierenwelzijn en hoe dierentraining daar een steentje aan kan bijdragen. 

Spreker 7: Drs. Chantal Kapteijn (Gedragsbioloog Universiteit Utrecht)
Chantal geeft 2 lezingen te weten:

Onderwerp 1: Welzijn van (laboratorium)honden in relatie tot training.
Onderwerp 2: Welzijn van paarden in relatie tot training.

Spreker 8: Marit Vernes (Animal Trainer Biomedical Primate Research Centre)
Onderwerp: Het trainen als middel voor het waarborgen van het dierenwelzijn van laboratorium apen ten behoeve van medisch onderzoek. 

 

Reservelezing:
Robert van Schie (Vinpotigentrainer Dolfinarium Harderwijk)
Onderwerp: hoe bewust ben jij als dierenverzorger/dierentrainer van je onbewuste handelingen en welk effect heeft dit bij je dier?

Binnenkort meer informatie over de lezinghkuders onder het kopje: Lezinghouders congres 2019.

Gezien ons strakke programma is er alleen tijd voor discussies tijdens de pauzes, de lunch en tijdens de Meet and Greet borrel.


Verschillende stands met betrekking tot dierenwelzijn

Tijdens het congres zullen er verschillende stands aanwezig zijn. Tijdens de lunch is er gelegenheid tot een bezoek aan de Franciscanen kerk en de kloostertuin het Hof van Lof. Deze is speciaal voor ons opengesteld die dag. We sluiten de dag af met een netwerkborrel in Het Vaticaan (de lokale pub van Acropolis)


Overnachten of een hapje eten na afloop? Dat kan!
Megen aan de Maas (ook wel: Assisi aan de Maas) is een idyllisch stadje dat zeker de moeite waard is te bezoeken! Er is gelegenheid tot overnachten bij verschillende B&B’s in de omgeving. Ook zijn er verschillende goede restaurants in de buurt. 

Meet and Greet
Na afloop is er van 17.15u tot 18.00u gelegenheid onder het genot van een drankje te netwerken of gewoon even na te kletsen in Het Vaticaan, welke uitzicht biedt op het Franciscanen klooster.Dieren trainen als essentieel onderdeel van goede dierverzorging in de toekomst
Dieren verdienen de allerbeste zorg die we kunnen bieden. Dierentraining is wetenschappelijk bewezen welzijn verhogend en stress verlagend. Daarnaast behoort het tot een essentieel onderdeel van goede dierverzorging, zowel fysiek als mentaal en zou opgenomen moeten worden in een goed diermanagement.

Het gaat hierbij niet om ‘kunstjes leren’ maar het verbeteren van de gezondheid, het mentale welzijn en de levensstandaard van dieren onder menselijke zorg door het opdoen van vakkennis over dierentraining. Er komen een 8-tal kopstukken/sprekers uit de dieren(trainings)wereld vertellen over hun ervaringen en bevindingen.

 

 


Doelstelling
Doelstelling van het Nationale Dierentrainers Congres is om mensen bijeen te brengen, kennis over dierenwelzijn te vergroten en te delen en het beeld over het trainen van dieren te verbreden. Zodat we gezamenlijk, naast de andere drie pijlers educatie, conservatie en verrijking, kunnen gaan bouwen aan een beter dierenwelzijn voor de nabije toekomst.

Voor wie is het congres toegankelijk?
Voor iedereen die interesse heeft in dierenwelzijn. Hierbij denken we aan mensen van verschillende pluimages zoals: (aspirant) dierentrainers, dierenverzorgers, diergedragstherapeuten, verzorgers in diergerelateerde instanties, huisdierenbezitters en mensen die werken met dieren en/of geïnteresseerd zijn in gedrag en trainen van dieren.

De Dierentrainers Academie behoudt zich het recht voor om selectief te zijn in de aanmeldingen tot deelname. Doelstelling is ‘vredelievende’ gedachten op gang te brengen om in de nabije toekomst het leven van dieren onder menselijke zorg te verbeteren.

Kennis hebben is macht maar kennis delen is kracht!

Jaarlijks terugkerend evenement op verschillende locaties
Bij voldoende belangstelling zal dit een jaarlijks terugkerend evenement worden, gehouden op verschillende locaties in Nederland. We doen de aftrap in Megen.


INSCHRIJVEN

Ben je enthousiast geworden en wil je je inschrijven?
Dat kan via link: http://dierentrainersacademie.nl/inschrijven-2/

Voor meer informatie kun je mailen naar: admin@dierentrainersacademie.nl 
Maar je mag ook bellen met 06 23 40 70 33

Sluiting inschrijfdatum
Uiterlijke inschrijfdatum is woensdag 25 september 2019. 

We zien je graag op vrijdag 27 september 2019 op het eerste Nationaal Dierentrainers Congres in Megen!